Erişilebilirlik

Dominique Strauss Kahn: 'Ahlaki Bir Hata Yaptım, Çok Üzgünüm'


Dominique Strauss Kahn: 'Ahlaki Bir Hata Yaptım, Çok Üzgünüm'
Dominique Strauss Kahn: 'Ahlaki Bir Hata Yaptım, Çok Üzgünüm'

Fransa’da cumhurbaşkanlığı yarışının en iddialı adayıyken bir otel görevlisine tecavüz ettiği iddiaları nedeniyle tamamen yarış dışı kalan IMF eski Başkanı Dominique Strauss Kahn, 4 aylık sessizliğini bozduğu televizyon konuşmasıyla Fransızları ekrana kilitledi. Strauss Kahn, “Ahlaki bir hata yaptım, çok üzgünüm” dedi. DSK, cumhurbaşkanlığı yarışına da katılmayacağını açıkladı.

TF1’nın sunucusu eşi Anne Sinclair’in yakın arkadaşı Claire Chazal’ın sorularını yanıtlayan Strauss Kahn’ın açıklamalarını 13,5 milyon kişi izledi. 2005 yılında ülkede patlak veren banliyö isyanlarından bu yana en büyük raytingi alan Strauss Kahn, “Benim dışımda herkes bu olayla ilgili konuştu. Fransızlara bu akşam kendimi anlatmak istedim. Her zaman masumiyetimi söyledim, tekrar ediyorum, şiddet yoktu, suç işlemedim” dedi. ‘Ahlaki olarak hata yaptığını’ kabul eden Strauss Kahn, “Kendime, eşime, aileme, dostlarıma ve benimle beraber değişim umudu taşıyan Fransızlara karşı ahlaki bir suç işledim. Yaptığım çok hafifti ve bununla gurur duymuyorum. Pişmanlığım hala bitmedi. Çok acı çektim ve sevdiklerime çok acı verdim” dedi.

“Ahlaki bir hata işledim ve pişmanım” sözleriyle günah çıkartan Strauss Kahn’ı 13,5 milyon televizyon seyircisi izlerken, 20 dakikayı aşan ‘itiraflar’ boyunca bu rakam zaman zaman 14 milyonu aştı. Media ölçüm kurumu Mediametrie bunun ülkede 2005 yılında patlak veren banliyö isyanlarından bu yana yaşanan en büyük izleyici rekoru olduğunu açıkladı.

“İmaj operasyonu”

Ancak DSK’nın izleyici rekorunu kıran haber programında ‘masumum, asla şiddet ya da tecavüz olmadı, savcı raporu Dialo’nun tümüyle yalan söylediğini gösteriyor” açıklaması kamuoyunu ikna etmeye yetmedi. İletişim uzmanları, eşinin yakın arkadaşı Claire Chazal’ın sunduğu haber programında konuşan Strauss Kahn’ın milimetrik bir dikkatle hazırlanarak izleyicilerin karşısına çıkarak başarılı bir ‘imaj operasyonu’ gerçekleştirdiğini ancak açıklamaların ikna etmek için yeterli olmadığını dile getirdiler.

“Yeni sayfa açılsın”

İktidar partisi UMP Genel Başkanı Jean François Cope, “Artık bu saçma konu hakkında konuşmak istemiyorum” dedi. UMP’den gelen bir komplo ihtimali hakkında da Cope, “Bir de komplo iddialarını eklemek son derece aptalca. Yeter artık bu konu kapanmıştır” dedi. Sosyalist Partili Cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal da, “Bu konu gereğinden fazla konuşuldu. Artık yeni bir sayfa açılmasını diliyorum. Fransızların sorunları başka” dedi. DSK’nın TF1 ekranlarında gerçekleşen canlı yayın esnasında dışarıda eylem yapan Feministler ise, açıklamaların kendilerini ikna etmediğini, Fransız politikacının yargılanmadan aklanamayacağını dile getirdiler.

Aubry’yi vurdu

DSK’nın Cumhurbaşkanlığı için aday olmayı düşündüğünü ve bu konuda PS Genel Sekreteri Martine Aubry ile ‘bir anlaşma’ yaptıklarını açıklaması, PS’yi de karıştırdı. Rakibi François Hollande ile iki iddialı aday olarak yarışan Aubry hakkında, Hollande taraftarları, “Strauss Kahn aday olamadığı için Aubry aday oldu. Aubry gerçek bir aday değil, nöbetçi adaydır” eleştirileri geldi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG