Erişilebilirlik

“Akdeniz Havzası küresel ısınmadan ortalamaların üzerinde etkileniyor”


Araştırmalara göre Akdeniz havzasındaki ülkeler, küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissediyor.
Araştırmalara göre Akdeniz havzasındaki ülkeler, küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissediyor.

Dünya bugüne dek kayda geçmiş en sıcak yıllarından birini yaşıyor. Türkiye’nin de bulunduğu Akdeniz havzası, artan sıcaklıklardan en çok etkilenen bölgelerin başında geliyor.

Uzmanların yorumları ve yaptıkları çalışmalar da bunu kanıtlıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı Bölgesel Faaliyetler Direktör Yardımcısı Lina Tode, VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, Akdeniz ülkelerinin dünya ortamalarının üzerinde ısındığına dikkat çekti.

Lina Tode
Lina Tode

Lina Tode, “2040 yılına kadar küresel düzeyde 1,5 derecelik bir artış öngörüyoruz. Ancak bu Akdeniz ülkeleri için 2,2 derece olarak bekleniyor. Çünkü Akdeniz havzasındaki ülkelerdeki ortalama sıcaklık artışı, hali hazırda 1,5 derecenin üzerine çıkmış durumda” dedi


Birleşmiş Milletler’in, 25 Akdeniz ülkesinden 190 bilimadamının katılımıyla hazırladığı ve 2020 yılında yayımladığı raporunda da Akdeniz ülkelerindeki küresel ısınma etkilerine dikkat çekiliyor. Raporda, insani faaliyetler kaynaklı küresel ısınmasının bölgede yol açacağı etkilere vurgu yapılıyor.

Kuraklık ve orman yangınlarında artışlar

Birleşmiş Milletler, bir yandan bölgede kuraklığın yayılacağına diğer yandan da orman yangınlarının artacağına işaret ediyor.

Raporda “Sulak alanların yarısı kaybolmuş veya bozulmuştur ve bu eğilimin devam etmesi beklenmektedir. Kurak alanların genişlemesi ve daha sık çıkan orman yangınlarıyla, yanan alanlarda artış beklenmektedir” ifadesine yer veriliyor.

Datça bölgesinde 2022 yılında çıkan orman yangınları etkili oldu
Datça bölgesinde 2022 yılında çıkan orman yangınları etkili oldu

Lina Tode da bölgede artan sıcaklıkları ve oran yangınlarına dikkat çekiyor. Tode, “Çok büyük orman yangınları görüyoruz. Yunanistan’da daha yeni orman yangınları nedeniye binlerce yaşayan ve turistin adalardan tahliye edildiğini gördük. Ayrıca İtalya’da, Cezayir’de Hırvatistan’da büyük yangınlarla karşılaştık. Suriye ve Arnavutlukta yani Akdeniz ülkelerinin tamamında yangınlar görüyoruz. Şu anda Akdeniz ülkelerinin büyük bir kısmında sıcaklıkların 40 derecelerin üzerinde seyrettiğini görüyoruz” diyor.

Tode ayrıca bu yılın ölçülen rekor sıcaklıklarını da hatırlatıyor. Bu sıcaklıkların Akdeniz’de suların da aşırı ısınmasına neden olduğuna dikkat çekiyor.

Bu yaz Yunanistan ve İtalya'da da büyük orman yangınları yaşandı.
Bu yaz Yunanistan ve İtalya'da da büyük orman yangınları yaşandı.

Lina Tode, “İspanya’nın Katalonya bölgesinde 18 Temmuz’da 45,4 derece sıcaklık ölçüldü. İtalya’nın Sardunya Adası’nda sıcaklık 24 Temmuz’da 48,2 dereceye ulaştı. Ayrıca Cezayir ve Tunus’ya 48,7 ve 49 dereceye ulaşan rekor hava sıcaklıkları kaydettik. Bu ısınma hiç süphe yok ki deniz suyu sıcaklıklarını da arttırıyor. Akdeniz’de rekor düzeyde deniz suyu sıcaklıkları ölçüyoruz” değerlendirmesini yapıyor.

Artan deniz suyu sıcaklılıkları canlı yaşamını tehdit ediyor

Öte yandan deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi, Akdeniz’deki biyo-çeşitliliğe de zarar veriyor. Yine BM tarafından hazırlanan rapora göre, mevcut durum 2050 yılına kadar tüketilen balıkların ve deniz omurgasızlarının %20'sinden fazlasının yerel olarak yok olmasına neden olabilir.

Gerek küresel ısınma konusunda gerekse biyo-çeşitlilik konusunda tam olarak geri dönüş mümkün değil ancak uzmanlara göre halen daha yapabileceklerimiz ve kurtarılabilecekler var.

BM yöneticisi Tode bu konuda şu şunları söylüyor: “Geri dönmek mümkün değil. Yani bu terimlerle ifade edecek olursak, geri dönüşü olmayan bazı noktalar olabilir. Neyse ki ya da en azından benim bilimsel kanıtlardan gördüğüm kadarıyla, henüz nesli tükenmiş çok fazla türümüz yok. Çevresel bozulmanın etkilerini en azından hafifletmek için pek çok eylem gerçekleştirebiliriz. Ve trendlerin gittiği yörüngeleri etkileyebiliriz ve bu şu anda çok önemli. Bir şeyleri değiştirebiliriz, ısınmada bir derecenin her bir kesri önemlidir”

Küresel ısınma konusunda gerek bireysel gerekse ülkeler olarak gerekli adımlar atılmazsa uzmanlar bu yılın yaşadığımız en soğuk yaz olacağı uyarısında bulunuyorlar. Yani her yıl daha sıcak bir yaz mevsimiyle karşı karşıya kalacağız.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG