Erişilebilirlik

AK Parti Heyeti ABD Temaslarından Memnun


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve beraberindeki heyet üç günlük ABD temaslarını, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansında değerlendirdi.

ABD Kongresi’nin 20’den fazla üyesi ile bir araya gelen Mehdi Eker, Fethullah Gülen’in iadesi süreci ile görüşmelerin son derece yararlı olduğunu ve yapıcı bir mekanizma içinde geliştiğini açıkladı.

Eker, “Yapıcı ve olumlu bir ziyaret oldu. Beklentimiz FETÖ’nün başındaki isim Fethullah Gülen’in Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşması ve iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin gereği hukuka uygun olarak adalete teslim edilmesi, yani Türkiye’ye iade edilmesi” dedi.

Fethullah Gülen’in ABD’de serbest bir şekilde heyetler kabul ettiğini ve talimatlar verdiğini belirten Mehdi Eker, “Burada hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan hayatını devam ettirmesi burada dile getirdiğimiz bir husus, ABD’li yetkililerin mutlak suretle bunu dikkate alması gerekiyor. Türkiye'nin beklentileri doğrultusunda bir takım adımlar atılması gerek” dedi.

Eker, aktardıkları bilgilerin Kongre üyeleri arasında kanaat değişikliğine etki ettiğini gözlemlediklerini de söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, “FETÖ’nün lobi şirketleri aracılığıyla yaptıkları dezenformasyon faaliyetlerinin, bazı Kongre üyelerinde zihin karışıklığına yol açtığını gördük ama biz tezimizi anlattıkça ve dokümanlarla destekledikçe bu konudaki kanaatlerinin netleştiği, değiştiği işaretlerini aldık. Birçoğu da bu görüşmelerin son derece faydalı olduğunu, memnuniyet duyduklarını bize ifade ettiler” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu da görüşmelerde gündeme geldi. Türkiye’nin tezlerini anlattıklarını belirten Mehdi Eker, “Suriye’de PKK ve PYD’nin aslında DAEŞ’ten farklı olmayan terör örgütü olduğunu, Türkiye’ye zarar verdiğini, ellerinde zaman zaman NATO silahlarının yakalandığını ve DAEŞ’le savaştıklarını söyleyen PYD militanlarının aslında PKK forması giydiklerini, fotoğraflarıyla ve delilleriyle, Kongre üyelerine anlattık, gösterdik” dedi.

Amerikan basınında Türkiye aleyhine yapılan yayınları da değerlendiren Mehdi Eker, “Yazılan yazılar da, televizyon programları da bir lobicilik faaliyetinin sonucu. Birileri oturup düşünüp ‘Türkiye aleyhine bir yazı yazayım’ demiyor. Bu, FETÖ’nün organize ettiği, para verdiği lobicilik şirketinin marifetiyle yapılıyor” dedi.

Eker olumlu yayınlar yapılması yönünde çalışacaklarını da söyledi; Washington Post, Los Angeles Times, Washington Times gazeteleri, The Hill internet sitesi ve NPR radyosuna da mülakat verdiğini açıkladı.

Mehdi Eker, bundan sonraki süreçte de diyalog mekanizmasını işletmek için benzer heyetlerin ABD’ye gideceğinin altını çizdi.

Mehdi Eker, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan, Sena Nur Çelik ve Emine Nur Günay'dan oluşan heyetle, Maryland eyaletindeki Amerikan Diyanet Merkezi’ni de ziyaret etti. Heyet, Cuma namazı sonrası da ABD’de yaşayan Türkler ile görüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG