Erişilebilirlik

Aleviler: 'Pakette Biz Yokuz'


Nigeriya shimoli-sharqidagi Potiskum shahrida suiqasd xurujida kamida 48 odam o'lgan, aksariyati o'quvchilar. Voqea o'rta maktabda sodir bo'lgan. Bomba bolalar bir joyga to'planganda portlagan.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi’ndeki başlıklar Türkiye’de mevcut tartışmaları alevlendirdi. Türk Hükümeti’nce atılacak adımlara ve özellikle yasal düzenlemelere genel bir çerçeve çizen pakette, Alevilik inancına yönelik hükümler yer almaması tepkiyle karşılandı. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Amerika’nın Sesi’ne paket için “Bizimle ilgili hiçbir şey göremiyoruz. Hacı Bektaş Dergahı’nda inancımızı yerine getiremezken bir üniversite ismini kazanım olarak kabul etmiyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın açıklaması televizyon kanallarınca canlı yayınlandığı dakikalarda sosyal medya aracılığıyla sivil toplum örgütlerinden de tepkiler gelmeye başladı. Erdoğan’ın, Demokratikleşme Paketi’nde Aleviler’e yönelik yalnızca Nevşehir Üniversitesi’nin adının Hacı Bektaş Üniversitesi olarak değiştirileceğini söylemesi Alevi toplumundan tepki gördü. İlk tepkiler üzerine ikinci açıklama Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, “Alevi açılımı konusundaki çalışmalar devam ediyor, daha sonra kamuoyuna açıklanacak. Paket son değildir, yenileri gelecektir” dedi. Ancak Bozdağ’ın açıklaması da Alevi kesimlerde tatmin edici bulunmadı.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da, Demokratikleşme Paketi ve Bozdağ’ın açıklamasını, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Türkiye’de kamuoyunda paket ile ilgili hayal kırıklığı yaşandığını vurgulayan Kenanoğlu, “Biz pakette bize dair bir şey olmadığı için hayal kırıklığı dahi yaşayamıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin muhafazakar kesimlerince de paketin eleştirildiğini belirten Kenanoğlu, “Cemevlerine yasal statü verilmesi, Alevi dedelere maaş verilmesi gibi konuların hiçbirini bu pakette göremedik” dedi. Bozdağ’ın açıklamasının kamuoyundaki tepkiyi azaltmak için yapıldığını savunan Kenanoğlu, 2009 yılında Alevi çalıştayları yapıldığını ancak sonuçlarını halen göremediklerini söyledi.

Hacı Bektaş Dergahı ibadete açılmalı

Erdoğan’ın Hacı Bektaş adıyla ilgili adımını anlamlı bulmadığını kaydeden Kenanoğlu, Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Dergahı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze statüsünden şikayetçi. Kenanoğlu, “Hacı Bektaş Dergahı’na halen biletle girilirken, Aleviler’in orayı ziyaret etmesi yasakken Hacı Bektaş isminin bir üniversiteye verilmesini bir kazanım olarak değerlendiremeyiz. Eğer bu bir kazanım olacaksa Hacı Bektaş’ın kendi yaşamış olduğu yerde kurmuş olduğu inanç merkezinin, kendi inancına mensup insanlara açık olması gerekiyor” dedi.

Alevi inancı korunacak mı?

Ali Kenanoğlu, Erdoğan’ın açıkladığı paketteki inanç ve ibadetlere yönelik engellemelerin cezalandırılması yönündeki düzenleme ile nefret suçu kapsamını da değerlendirdi. Bazı kesimlerce Alevilik’in de inanç özgürlüğü kapsamında korunacağının iddia edildiğini belirten Kenanoğlu, “Oysa Alevi inancı, devletin din kuruluşu olan Diyanet tarafından kabul görmediği için bu hükmün Alevilik için uygulanacağını düşünmüyoruz. Devlet, Alevi inancı ritüellerini inanç değil hurafe olarak kabul ediyor. Dolayısıyla Alevi inancına yönelik hakaretler yine cezasız kalacaktır” dedi. Örneğin Fazıl Say’ın İslam inancına hakaretten yargılandığına dikkat çeken Kenanoğlu, dolayısıyla mevcut Türk Ceza Kanunu’ndaki hükümlerin bu paket ile kapsamının genişletilmesinden öte bir yenilik olmadığını savundu.

Dersim beklentisi

Aleviler açısından üniversite değil özellikle Tunceli’nin adının Dersim olması yönünde bir beklenti olduğunu kaydeden Kenanoğlu, “Dersim’in kamuoyunda tartışılmış olmasına rağmen doğrudan bunun yapılacağı açıklanmadı. İl ve ilçe isimlerinin değiştirilmesinin kolaylaştırılacağı ifade edildi. Bununla ilgili gelişmeleri ise önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.

Kenanoğlu, Aleviler olarak beklentilerini, “Devlet, bütün dinlere, inançlara ve dinsizlere eşit uzaklıkta durmalıdır. Bununla ilgili bir destek sağlanacaksa da bütün inanç kesimlerine eşit bir şekilde sağlanmalıdır” sözleriyle özetleyebileceğini bildirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG