Erişilebilirlik

Alman Diplomatlar: 'Gabriel'in Açıklamaları Seçime Yönelik'


Almanya'da seçime dört hafta kala yapılan anketlere bakılırsa, Birlik partileri ve SPD oy kaybediyor, yabancı ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif AfD ise hızla yükseliyor.

Kamuoyu yoklamalarında AfD’ye oy vereceğim diyenlerin oranı son iki haftada yüzde 8’den yüzde 10’a yükseldi. Siyasi yorumcular, hemen tüm partilerin gündeme getirdiği konular olan mülteciler, göç ve iltica politikaları ile Almanya-Türkiye arasındaki gerilimin en çok AfD’ye yaradığını savunuyorlar.

Gabriel’in sözleri Dışişleri Bakanlığı’nda rahatsızlık yarattı

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyenlerin bunu iyi düşünmesi gerektiğini öne sürerek, "Alman devletinin vatandaşları adına Türkiye'ye seyahat edip etmeyeceklerinin kararını veremeyeceğini", aynı zamanda Türkiye’ye seyahatı "gönül rahatlığıyla" tavsiye de edemeyeceğini açıklamasının yankıları sürüyor.

Bir Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün, dün Gabriel’in yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra Türkiye'ye yönelik resmi bir uyarının söz konusu olmadığını vurgulaması ve sadece ‘Türkiye’ye yönelik seyahat bilgilerindeki uyarıların’ sürekli güncellendiğini kaydetmesinden sonra, Alman diplomatik kaynaklarından Gabriel’in sözlerinin bakanlıkta rahatsızlık yarattığı bilgisi sızdı.

Kaynaklar, Gabriel’in Türkiye’ye ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik son günlerde ardı ardına gelen sert çıkışlarının yaklaşan Almanya seçimleri ile ilgili olduğunu ve bakanlığın Türkiye uzmanlarına danışılmadan yapıldığını dile getiriyorlar.

‘Türkiye’yle atışmaya gerek yok’

Gabriel’i açık bir şekilde eleştiren bir siyasetçi ise Hristiyan Demokrat CDU’dan Avrupa Parlamentosu milletvekili Elmar Brok oldu. "Türkiye ile Almanya arasında yaşanan retorik atışmaya gerek yok" diyen Brok, Ankara’dan gelen her açıklamaya provokatif karşılık verilmesinin durumu daha da zorlaştırdığını savundu.

CDU’lu politikacı, son günlerde bazı Alman siyasetçiler tarafından dile getirilen Türkiye ile AB müzakerelerinin sona erdirilmesi yönündeki talepleri de geri çevirerek, "16 Nisan’daki referandum oylamasında halkın yüzde 49’unun hayır dediğini unutmadan hareket etmek daha yararlı olur" şeklinde görüş belirtti.

‘Ankara’ya ültimatom verilmeli’

Sosyal demokrat SPD Başbakan adayı Martin Schulz ise, Türkiye'yle Gümrük Birliği'nin genişletilmesi hakkındaki müzakerelerin durdurulmasını gündeme getirdi. Türkiye’de ‘teröre destek’ suçlamasıyla tutuklu bulunan Almanlar’ın serbest bırakılması için Ankara’ya bir ültimatom verilmesi gerektiğini savunan Schulz, "Türkiye Cumhurbaşkanı'na belirli bir müddet vermeliyiz. Eğer Sayın Erdoğan Alman tutukluları derhal serbest bırakmazsa, Avrupa Birliği'nin (AB) Gümrük Birliği'nin genişletilmesi için Türkiye ile müzakereleri kesmesi gerekir" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye'de aralarında gazeteci Deniz Yücel, çevirmen Meşale Tolu ve insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in de bulunduğu 10 Alman vatandaşı veya çifte vatandaş cezaevinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG