Erişilebilirlik

Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesinden Türk Toplumu Aleyhinde Sözler


Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesinden Türk Toplumu Aleyhinde Sözler
Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesinden Türk Toplumu Aleyhinde Sözler

Bundan bir süre önce Almanya’da yaşayan Türklere yönelik aşağılayıcı sözler sarfeden Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin son olarak ülkede büyük tepki bulan bir açıklama daha yaptı.

Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin, Alman İşadamları Birliği’nin Darmstadt kentinde düzenlediği bir toplantıda yaptığı bir konuşmada yine Türkleri hedef alan açıklamalar yaptı. Sarrazin, Almanya’nın geleceğinin, başta Türkler olmak üzere, Arap, Ortadoğulu ve Afrikalı göçmenlerin düşük eğitim seviyesi nedeniyle tehlikede olduğunu söyledi ve Alman halkının bu yüzden ‘giderek aptallaştığını’ öne sürdü. ‘Doğal yollardan aptallaşıyoruz çünkü Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’dan gelen göçmenler eğitimsiz’ diyen Sarrazin, göçmenlerin Almanlardan daha fazla çocuk sahibi olduğuna da işaret etti ve ırk teorilerine dayanarak, ‘farklı halk gruplarının farklı zekâlara sahip’ olduğunu da savundu. Sarrazin zekânın, çocuklara anne ve babadan geçtiğini, zekâdaki genetik miras oranının neredeyse yüzde 80 olduğunu da iddia etti. Sözleri nedeniyle Türk lobisinin ve politikacıların yoğun eleştirisine maruz kalan Sarrazin’in Merkez Bankası'ndaki görevinden alınması yönündeki tartışmalar da yeniden alevlendi. Sarrazin’e en sert tepki Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Merkel, Sarrazin’in sözlerinin aptalca olduğunu ve genellemelerle, var olan sorunların da çözülemeyeceğini bildirdi. Göçmenlerin, çocukları ve torunları ile Alman toplumunun çok önemli bir kesimini oluşturduğunu söyleyen Merkel, Dünya Kupası’na katılan Alman Milli Takımı’ndaki göçmen oranının bunu kanıtladığını da vurguladı. Milli takımda Türk kökenli Mesut Özil ve Serdar Taşcı’nın yanı sıra, toplam 8 göçmen kökenli oyuncu yer alıyor. Yeşiller Partisi Berlin milletvekili ve partinin eğitim politikaları sözcüsü Özcan Mutlu, 65 yaşındaki Sarrazin’in Alman kamuoyunu bilinçli bir şekilde kışkırttığını ve Alman Merkez Bankası’nın yönetim kurulundan derhal uzaklaştırılması gerektiğini söylüyor.

Thilo Sarrazin geçen Ekim ayında yaptığı bir açıklamada, Almanya’daki Türklerin manavlıktan başka bir işe yaramadığını söylemişti. Alman Federal Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeleri ancak Cumhurbaşkanı tarafından görevden uzaklaştırılabiliyor ya da kendilerinin istifa etmesi gerekiyor.



İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG