Erişilebilirlik

Alman Ana Muhalefet Lideri Türkiye'yi Ziyaret Edecek


Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel

Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, CHP’nin davetlisi olarak önümüzdeki iki gün Türkiye’yi ziyaret edecek

Ankara-Berlin arasındaki siyaset hattı bu aralar çok yoğun bir trafik yaşıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin, Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un da Ankara gezileri ile geçen haftalarda yoğunlaşan karşılıklı ziyaret kervanına şimdide Sosyal Demokrat Partisi SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel dahil olacak. Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen Eylül ayı sonunda Berlin’de bir araya geldiği Gabriel, SPD ile CHP arasında yeniden başlayan diyaloğu derinleştirmeyi amaçlıyor. Deniz Baykal döneminde Sosyalist Enternasyonal'de CHP'nin üyeliğinin düşürülmesi taleplerine karşı tavır alan ve üye olarak kalmasında önemli rol oynayan Alman Sosyal Demokratlar, Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına geçmesi sonrasında da yeniden yakın işbirliği kararı aldı. Almanya’daki 2009 genel seçimlerinde SPD’nin aldığı tarihi yenilgi sonrasında partinin genel başkanlığına seçilen Sigmar Gabriel, Türkiye’nin AB üyeliğine net destek veriyor. Almanya’daki Türklerin uyumu konusunda son haftalarda yaptığı sert açıklamalarla dikkati çeken Gabriel’in, Ankara’daki görüşmelerinde CHP ve SPD arasındaki bağların sıklaştırılması ve Türkiye’nin AB ile yürüttüğü müzakereler konularına yoğunlaşması bekleniyor. SPD liderinin Türkiye danışmanı eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun, Gabriel’in Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki destekleyici tavrını eski Başbakan Gerhard Schröder döneminden bu yana süren çizginin devamı olarak yorumluyor.

SPD’nın konuyla ilgili açıklamasına göre, Sigmar Gabriel Çarşamba gününe dek sürecek gezisinde Kılıçdaroğlu ile görüşecek ve CHP grup toplantısına katılarak bir konuşma yapacak. Salı günkü konuşmanın gerçekleşmesi halinde ilk kez bir yabancı parti lideri TBMM’deki bir grup toplantısında söz alacak. Gabriel’in Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de bir araya geleceği belirtiliyor. Bu arada CHP ve SPD liderleri, iki partiden uzmanlardan oluşturulacak çalışma gruplarının kurulmasına yönelik bir protokol imzalayacak, söz konusu gruplar Türkiye-AB ilişkileri ve sosyal demokrasi ilkeleri gibi konularında ortak projeler üretecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG