Erişilebilirlik

Alman ordusuyla ilgili olumsuz rapor: "Olası bir savaşa ancak yıllar sonra hazır olunabilir"


Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin olası bir savaşa ancak onlarca yıl sonra hazır olabileceği belirlendi.
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin olası bir savaşa ancak onlarca yıl sonra hazır olabileceği belirlendi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Almanya, savunma politikalarında değişikliğe gitme ve ordusu Bundeswehr'i (Almanya Silahlı Kuvvetleri) yeniden yapılandırma kararı aldı.

Son yıllarda teknik olarak büyük sorunların yaşanması sonrasında, savunma yetkinliğini güçlendirmek için askeri harcamalarını rekor düzeyde arttırma kararı alan Alman hükümeti, ülkenin en geç 2029 yılına kadar savaş kabiliyetine hazır hale gelmesini hedef olarak ilan etti.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün (IfW) hazırladığı "Avrupa ve Almanya'nın Rusya'ya karşı yavaş silahlanması" başlıklı rapor, Alman yetkililerin bu konudaki kaygılarının haklı olduğunu kanıtlıyor.

Almanya'nın geçmiş yıllardaki askeri küçülme politikaları nedeniyle silahlanma düzeyinin mevcut uluslararası tehditlere cevap veremediği vurgulanırken, ülkenin Rusya'nın artan tehditleri karşısında ciddi şekilde yetersiz kaldığı, nitekim olası bir savaşta Rusya’nın, Almanya’nın yıllık mühimmat üretimini yalnızca 70 gün içinde harcayabileceği ifade ediliyor.

Almanya'nın bir sıcak savaşa ancak uzun yıllar sonra hazır olabileceği saptanan raporda, hükümet tarafından yapılan savunma harcamalarının yetersiz olduğu, tedarik hızının da çok düşük kaldığı belirtilirken, mevcut tedarik hızıyla, Almanya'nın 2004 yılındaki askeri yeteneklerine dönmesinin onlarca yıl süreceği tahmin ediliyor.

100 milyar Euro'luk fon yetersiz kaldı

Almanya Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Parlamento Komisyonu da savunma konusundaki adımların yetersiz kaldığını bundan kısa bir süre önce saptamıştı.

Komisyon, Ukrayna'daki savaşın patlak vermesinin ardından oluşturulan 100 milyar Euro’luk özel fona rağmen Alman ordusunun hala yeterli ekipman yoksun olduğunu belirlemiş, buna örnek olarak cephane, yedek parçalar, telsiz ekipmanı, tank, gemi ve uçak eksikliğini göstermişti.

Orduya ait helikopterlerin, savaş uçaklarının ve tankların büyük bölümünün bakım ve yedek parça eksikliği yüzünden görev yapamayacak durumda olduğu biliniyor.

Uzmanlar, yıllarca izlenen tasarruf politikaları nedeniyle yatırım yapılmayan Alman ordusunun hareket kabiliyetini yitirdiğini, subay ve astsubay eksikliği nedeniyle eğitimlerin zor yapıldığını ve tatbikatların bile iptal olmasının artık olağan bir durum haline geldiğini belirtiyor.

Başbakan Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden birkaç gün sonra, 27 Şubat 2022'de daha fazla askeri harcamayla desteklenen daha iddialı bir savunma politikası izleneceğini duyurmuş ve Alman ordusunun yenilenmesi için 100 milyar Euro’luk özel bir fon ayrılacağını açıklamıştı.

Almanya, modern silahlar satın almak için oluşturulan fonun yanısıra, NATO'nun ulusal GSYİH'nın en az yüzde 2'sini savunmaya harcama hedefine ulaşmayı da taahhüt etti. Ancak başta Savunma Bakanı Boris Pistorius olmak üzere ordunun önde gelen isimleri, ayrılan fonun yetersiz kaldığını, ayrıca Bundeswehr‘in geleceğe hazırlıklı olabilmesi için orduda yapısal reformlar yapılması gerektiğini sıklıkla vurguluyor.

Orduda asker eksikliği sürüyor

En büyük sorunlardan biri de Alman ordusunun personel eksikliği. 2023 sonu itibarı ile Alman ordusunda asker sayısı 181 bin 514. 2031'e kadar asker sayısını 203 bine çıkarmayı hedefliyor, ancak bu hedefe ulaşmanın mevcut şartlar altında zor olabileceği ifade ediliyor.

Pistorius, zorunlu askerliğin kaldırılmasını geçmişte bir "hata" olarak nitelendirmiş, ancak bunun hızlı bir şekilde yeniden uygulanabilecek bir şey olmadığını da belirtmişti. Almanya'da zorunlu askerlik, 55 yıl yürürlükte kaldıktan sonra Temmuz 2011’de kaldırılmıştı. Personel sıkıntısının giderilmesi için zorunlu askerliğe geri dönülmesi düşünülürken, Savunma Bakanı Pistorius açığı gidermek için, Alman pasaportu olmayanların da askerliğe kabul edilmesini tartışmaya açmıştı.

Ülkede yaşayan ancak henüz vatandaşlık hakkı kazanmayan ikinci ya da üçüncü kuşak göçmenlerin askere gidebilmesi için çalışmalar yapıldığını duyuran bakan, ülkedeki göçmenlerin yanısıra, diğer Avrupa Birliği ve NATO ülkeleri vatandaşlarının da Alman ordusunda askerlik yapması konusuna yönelik titiz bir araştırma yapıldığını bildirdi.

Bakanın bu yılın başında yaptığı öneri, aylardır Alman siyasetinde tartışılıyor. Muhalefet de fikre temelde açık oldukları mesajını verdi, ancak bu konuda da henüz somut bir karar alınmış değil.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG