Erişilebilirlik

Alman Oto Üreticilerini Zor Günler Bekliyor


Almanya ekonomisinin bel kemiği olarak nitelenen ve ülkenin en büyük sektörü olan otomobil sanayi son dönemde çok zor günler geçiriyor. Bir yandan VW, Audi, Porsche, BMW ve Daimler'in kendi aralarında ve uluslararası rakiplerle rekabeti engellemek için gizli görüşmelerde fiyatlandırma, üretim teknolojileri ve teknik detaylar gibi konularda ortak kararlar alarak, birlikte hareket ettiği iddia ediliyor. Öte yandan Alman firmalarının ürettiği dizel araçlardaki egzoz emisyon testi skandallarının sonu gelmiyor. Nitekim son olarak Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Porsche’nin lüks Cayenne ciplerinin 3 litrelik TDI modellerinde emisyon değerlerini olduğundan düşük gösteren yasa dışı yazılım kullanıldığının tespit edildiğini, bu yüzden satışının durdurulduğunu ve piyasada bulunan 22 bin aracın da geri çağrılacağını açıkladı.

İlk emisyon skandalı 2015 yılında Volkswagen grubunda patlak vermiş, Volkswagen’in dünya genelinde milyonlarca dizel otomobilin emisyon değerlerini düşük göstermek amacıyla özel bir program kullandığı tespit edilmişti. Şirket açılan davalar sonrasında ABD'deki müşterilerine toplam 14,7 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz aylarda dünya devi Mercedes Benz ve Audi firmaları da dizel motorlu araçların çevre testi sırasında çıkardığı zehirli gaz emisyonunu manipüle ettiklerini itiraf etmek zorunda kalarak, yüzbinlerce dizel otomobili geri çağırdı. Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiği tahmin ediliyor. Alman otomobil ürericileri 1990’lı yıllardan itibaren yaptıkları reklam kampanyalarında, dizel motorların emisyonlarını en aza indirdiklerini ve ‘çevreye en az oranda zarar veren bir duruma getirdiklerini’ iddia ederek, tüketicilerin büyük oranda dizel arabalara yönelmesine neden olmuştu. Aynı zamanda dizel yakıtında gidilen vergi indirimi kullanıcıları dizel araç almaya teşvik etmişti. Almanya’da kayıtlı yaklaşık 43 milyon otomobilden 13 milyonu mazotla çalışıyor.

Konunun teknik boyutu ile ilgili tartışmaların yanısıra, Alman otomobil sektörüne imaj darbesi de çok konuşuluyor. Özellikle otomobil devlerinin yakın zamana kadar kendi aralarında gizli anlaşmalar yaptıkları suçlaması, başta Almanya olmak üzere Alman markalarının dünya genelindeki müşterilerinde hayal kırıklığına neden oldu. Geçen günlerde, yıllık ciroları yaklaşık 320 milyar Euro seviyesinde bulunan Alman şirketlerin 1990’lardan beri birbirleriyle gizli olarak görüştüklerinin ve önemli verileri paylaştıklarının ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üreticilerin aralarında kartel oluşturup-oluşturmadıklarını belirlemek üzere inceleme başlatıldığını açıkladı. Emisyon skandalı ve kartel tartışmaları sonunda oluşan güvensizlik ortamı çevre ve tüketici örgütlerinin dizel otomobillerin kent merkezlerine girişinin yasaklanması talebine yol açtı. Çevreciler, dizel otomobillerin yol açtıkları çevre zararının yılık maliyetinin 33 milyar Euro olduğunu öne sürüyor. Bu kapsamdaki tartışmalarda öncü görevini üstlenen ve Daimler’in merkezinin de bulunduğu Stuttgart kenti önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa Birliği’nin ‘Euro 6’ adlı kirliliği önleme kuralına uymayan eski dizel araçları trafiğe çıkarmayacak. ‘Euro 6’ kuralı, yoğun hava kirliliği yaşanan dönemlerde dizel araçların şehir merkezinde seyretmesini yasaklıyor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG