Erişilebilirlik

Alman Savunma Bakanının Koltuğu Tehlikede


Almanya Savunma Bakanı Thomas de Meziere (ortada) yılbaşında Türkiye'yi ziyareti sırasında
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Meziere (ortada) yılbaşında Türkiye'yi ziyareti sırasında
Almanya, birkaç gün önce iptal edilen Euro Hawk adlı insansız hava aracının yol açtığı kriz ile çalkalanırken eleştirilerin hedefindeki Savunma Bakanı Thomas de Maiziere hakkında istifa sesleri yükseliyor.

Bakan de Maiziere Avrupa havacılık kurallarına uymadığı gerekçesi ile Savunma Bakanlığı’nın son anda iptal etmek zorunda kaldığı hava uçağının kurallara uymadığını 1,5 yıldır bilmesine rağmen gizlemekle, üretimine para aktarmaya devam etmek ve Federal Sayıştay’ı doğru bilgilendirmemekle suçlanıyor.

Muhalefet, 2007 yılında Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar’dan oluşan Büyük Koalisyon zamanında yapımına karar verilen ve toplam tutarı 1,2 milyar Euro olarak planlanan hava aracı için şimdiye dek 680 milyon Euro harcandığı iddia ediyor.
Federal Sayıştay’a bazı bilgilerin üzeri karalanmış olarak gönderildiğini doğrulayan Federal Savunma Bakanı ise, harcamaların kontrolden çıkması nedeniyle 'acil çıkış' yolunu tercih ettiklerini ve projeyi durdurmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Euro Hawk savunma uzmanları tarafından her türlü telefon ya da telsiz konuşmasını kayıt ederek, SMS’leri de okuyabildiği için ‘Uçan Telekulak’ projesi olarak tanımlanıyor. Amerikan şirketi Northrop Grumman ile ortak geliştirilen Euro Hawk tipi insansız aracın 20 bin metre yükseklikte uçması ve saatte 600 km sürate ulaşarak 30 saat süre ile havada ikmalsiz kalabilmesi planlanıyordu.

Amerikan şirketinin, terör saldırılarına karşı olduğu kadar sivil havacılığı da kapsayacak şekilde düşünülen araçla ilgili teknik detayları açıklamaktan vazgeçmesi üzerine Avrupa Hava Güvenliği Ajansı, aracın Avrupa’da sadece insansız alanlar üzerinde uçuşuna izin verileceğini bildirdi. Muhalefet, Savunma Bakanı de Maiziere’in Euro Hawk’ın Avrupa hava sahasını kullanma izni verilmeyeceği bile bile projeye mali kaynak aktarmayı sürdürdüğünü savunuyor.

Bakan Haziran başında projeyle ilgili Federal Meclis’te resmi bir açıklama yapacağını duyurdu. Ancak Berlin’deki gözlemciler, Başbakan Merkel’e yakınlığı ile bilinen de Maiziere’nin koltuğunun çok ciddi bir şekilde sallandığını, muhalefetin iddialarının kanıtlanması durumunda istifa etmek zorunda kalabileceğini söylüyor.

Bu arada Federal Savunma Bakanlığı, ‘Euro Hawk’ projesinin sonlanmasından sonra İsrail'den Heron tipi insansız hava aracı almak için görüşmelere başlandığını, ancak uçak alımının 22 Eylül'de yapılacak genel seçimden sonra gerçekleşeceğini duyurdu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG