Erişilebilirlik

Alman Yerel Seçiminde Sürpriz Sonuç


Fransa ve Yunanistan’da pazar günü yapılan seçimler ve özellikle yeni Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Avrupa Birliği'ni hangi yönde etkileyeceği tartışmaları Almanya’da da büyük yankı buldu. Ancak Schleswig-Holstein'da yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinin sürpriz sonucu Berlin’in bugünkü gündemine damgasını vurdu. Almanya'nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein’de dün yapılan erken seçimlerde birinci parti %30,8 oranında oy toplayan Hıristiyan Birlik CDU oldu. Ancak 2009 yılından bu yana eyalette iktidarda olan CDU, bu oranla eyalette son 50 yılın en kötü sonucunu aldı. Bekledikleri oy oranın çok gerisinde kalan Sosyal Demokrat SPD %30,4, Yeşiller ise %13,2 oy toplarken, eyaletteki Danimarkalı azınlığı temsil eden SSW %4,6 oranında oy aldı. Seçimin büyük sürprizini Berlin ve Saarland’dan sonra ardı ardına üçüncü kez bir eyalet meclisine girmeyi başaran Korsanlar yaptı. Korsanlar %8,2 ile parlamentoda yer alırken, son dönemde yapılan hemen her seçimde büyük bir hezimet yaşayan Hür Demokrat Parti FDP %8,2 ile siyaset sahnesine geri döndü.


5 Türk adaydan biri seçilebildi

Önümüzdeki Pazar yapılacak Kuzey Ren Vestfalya seçimleri öncesinde bu sonuç liberal FDP açısından yeni bir başlangıç olarak değerlendirdi ve partinin eyaletteki karizmatik lideri Kubicki’nin kişisel başarısı şeklinde yorumlandı. Berlin’deki değerlendirmelerde seçmenin Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik CDU'yu cezalandırdığı belirtilirken, Almanya’da oluşan yeni siyasi tabloda Korsanlar’ın öneminin giderek artığı ve bu partinin 2013’deki genel seçimlerde de özellikle SPD için koalisyon ortağı olarak gündeme gelebileceğinin altı çizildi. Seçimde SPD'li Serpil Midyatlı parlamentoya girebilen tek Türk kökenli milletvekili oldu, diğer dört Türk kökenli aday parlamentoya giremedi. Schleswig-Holstein’ın ardından gözler Kuzey Ren Vestfalya’ya çevrildi. Nüfusu 18 milyonu bulan ve bir milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya'nın en büyük eyaletinde SPD'li mevcut Başbakan Hannelore Kraft ile CDU’lu rakibi Norbert Röttgen arasındaki mücadeleye paralel, Yeşiller ve Korsanlar’ın alacağı oy oranı da merakla bekleniyor.

Özdemir: “Ren Vestfalya gelecek yılın provası”

Kuzey Ren Vestfalya seçimlerini gelecek yılki genel seçimlerin provası olarak niteleyen Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, bu seçimin Almanya’nın siyasi kaderini belirleyeceği görüşünde. Kamuoyu araştırmalarında SPD ile CDU'nun çok yakın oranlarda destek aldığı eyalette, 400 bine yakın Türkiye kökenli seçmen var. Bu arada ‘Pro NRW’ adlı aşırı sağcı yerel partinin camilerin önünde Hz. Muhammed karikatürleriyle düzenlediği gösteriler geçen hafta sonunda olay çıkmasına neden oldu. 600 kadar Selefi, karikatürleri açan aşırı sağcı gruba polis engelini aşarak taş ve sopalarla saldırdı. İki polisin bir Selefi tarafından bıçaklanarak ağır yaralandığı olaylarda, en az 100 Selefi gözaltına alındı.

XS
SM
MD
LG