Erişilebilirlik

‘Almanlar Tatile Türkiye’ye Gitmeye Korkuyor’


Türkiye’de turizm sektörü, geçen kasım ayında Rus uçağının düşürülmesi ve özellikle İstanbul’daki terör saldırıları nedenleri ile son zamanların en kötü dönemini geçiriyor. Geçen kış aylarından sonra 2016 yılına da çok kötü başlayan turizm sektörü, yüksek sezonun ilk ayı olarak nitelendirilen haziranı ciddi kayıplarla kapattı. Bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre gelen turist sayısında yüzde 40’lara varan azalma söz konusu.

Türkiye'ye son yıllarda ortalama 35 milyon civarında turist geliyordu. Gelenlerin 3'te birini Alman ve Rus turistlerin oluşturduğu biliniyor. Türkiye son yıla kadar Almanların, tatil için Avusturya ve İspanya’dan sonra en çok tercih ettikleri üçüncü ülke konumundaydı. Alman Seyahat Acentaları Birliği verilerine göre geçen yıl 5 milyon 600 bin Alman tatilini Türkiye’de yaptı ve tatilini Türkiye'de geçiren en büyük yabancı turist grubunu oluşturdu. Ancak Alman turizmcilik şirketleri 2016’da Türkiye rezervasyonlarının yüzde 50 oranında azalacağını tahmin ediyor.

Sultanahmet’te 12 Ocak’ta gerçekleşen ve Alman turist kafilesinin hedef alındığı, 13 Almanın yaşamını kaybettiği saldırı ve sonrasında gerçekleşen terör olayları Almanlarda güvenlik endişesi yaratmış durumda. Emnid araştırma şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, Almanların yüzde 87´si saldırılardan korktuğu için bu yıl Türkiye´ye gitmeyi düşünmüyor. Ankete katılanların sadece yüzde 13´ü güvenlik kaygısı taşımadığını belirterek, Türkiye’de tatil yapabileceğini söylüyor. Türk turizmcileri endişelendiren diğer bir gelişme, Alman turistlerin Yunanistan ve İspanya gibi diğer Akdeniz ülkelerine yönelmiş olmaları. Korku nedeniyle bu yıl Türkiye’ye gitmeyen Alman turistlerin önümüzdeki yıllarda da tercihlerini başka ülkelerden yana kullanabilecekleri tahmini yapılıyor. Turizm sektöründe bir umut yazın gelmesi ve okulların tatile girmesiyle birlikte Avrupa’dan gelecek olan Türkler.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın yaptığı Avrupalı Türklere yönelik turizm araştırmasının sonuçlarına göre geçen yıl tatillerini Türkiye’de geçiren Avrupalı Türk turist sayısı 1 Milyon 900 oldu. Başka bir deyişle Avrupa’da yaşayan her iki Türkiye kökenliden biri Türkiye’de tatil yaptı. Söz konusu grubun, geçen zamanlarda benzer terör olayları sonrasında vatan özlemi nedeniyle Türkiye’ye gitmekten vazgeçmedikleri saptanmış. Nitekim son günlerde, özellikle de bayram öncesinde yaşadıkları ülkelerden tatillerini Türkiye’de geçirmek üzere arabayla yola çıkanların, Kapıkule Gümrük Kapısı’nda yoğunluk oluşturduğu haber verildi. Almanya’da turizm şirketi olan Zeynep Kaya, Avrupalı Türklerin Türkiye turizmi açısından şu an için güvenilir bir unsur olduğu görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG