Erişilebilirlik

Almanya Euro Krizinin Ekonomisini Etkilemesinden Korkuyor


Almanya Euro Krizinin Ekonomisini Etkilemesinden Korkuyor
Almanya Euro Krizinin Ekonomisini Etkilemesinden Korkuyor

Avrupa Birliği ülkeleri, Yunanistan’da patlak veren ve İrlanda ile devam eden borç krizinin zorladığı ortak para birimi Euro'yu kurtarmak için çözüm yolları aramaya devam ediyor. Krizin ucunun, birliğin en güçlü üyesi Almanya'ya dokunması ihtimali ise ekonomi çevrelerinde tehlikeli bir senaryo olarak tanımlanıyor.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın bildirdiğine göre, Alman ekonomi araştırma enstitülerinin 2011 yılıyla ilgili sayısız tahminleri ve Federal Maliye Bakanlığı'nın hemen hergün açıkladığı sayılar, Almanya'yı bu yıl aslında pembe bir tablonun beklediğini ortaya koymayı amaçlıyor. Uluslararası ekonomik krizin etkilerinden en hızlı kurtulan, geçen yıl ihracat rekoru kıran, işsiz sayısı yıllardır ilk kez 3 milyon sınırının altına inen Almanya'da bu yıl yüzde 1,8'lik büyümeye paralel 360 bin yeni işyeri açılacağı tahmini yapılıyor.

Sonbaharda güçlenen ve Noel satışları ile rekor kıran iç talep AB’nin en büyük ekonomisindeki düzelmenin baş aktörü olarak tanımlanıyor. Ülkede çalışanların ücretlerinin hissedilir şekilde artmasına paralel azalan işsizlik oranının iç piyasadaki tüketimi bu yıl da körükleyeceğini söyleyen Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği Onursal başkanı Eşref Ünsal, yıllar sonra emekli maaşlarına zam yapılacak olduğunu ve bunun da tüketim harcamalarının artmasını sağlayacağını belirtiyor.

Bu tabloya bakarak, Alman ekonomisinde esasında herşeyin tıkırında gittiğini söylemek mümkün. Ancak noel ve yılbaşı tatili sonrasında siyaset kulvarları yeniden canlanan Berlin'de 2011'in büyük risklere gebe olduğunu söyleyen ve savunanlar var. Uzmanları kuşkulandıran bir gelişme Euro’nun Almanya'daki olumlu gidişata rağmen dolar karşısında değer kaybetmeyi sürdürmesi, bir diğer korku kaynağı ise gözlerin şimdiden yeni iflas adayları İspanya ve Portekiz’e çevrilmesi.

Önce Yunanistan, ardından da İrlanda'yı kurtarmak için Başbakan Merkel öncülüğünde hazırlanan istikrar paketlerinin piyasaları çok olumlu etkilemediğini, aksine kreditör ve yatırımcı risk primlerinin artığını hatırlatan uzmanlar, Alman bankalarının İspanya ve Portekiz'den 300 milyar Euro'ya yakın alacağı bulunduğunu, bu ülkelerin de krize girmesi ihtimalinin Alman ekonomisini büyük bir riske ittiğini ve Alman bankalarının alacaklarını tahsil edememesi durumunda kendilerinin de batma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklarını öne sürüyorlar ve bütün bu gelişmelerin Euro'nun geleceğini belirleyeceğini vurguluyorlar.

Önümüzdeki kış ve ilkbahar ayları, öyle görünüyor ki, Euro'nun kader ayları olacak. Bu bağlamda İspanya ve Portekiz'deki gelişmelere paralel, Almanya'da yapılacak eyalet seçimleri de başka bir önem kazanıyor. Alman kamuoyunun ve basının büyük bir bölümü Başbakan Merkel'e Euro'dan çıkılması ve yeniden eski para birimi Mark'a dönülmesi yönünde baskı yapıyor. Yılbaşı konuşmasında Euro'nun geleceğini savunan Merkel'in seçimlerde alacağı başarısız sonuçların, bu bağlamdaki tavrını değiştirebileceği Almanya'nın başketinde açık bir şekilde dillendiriliyor.

XS
SM
MD
LG