Erişilebilirlik

Kar ve Soğuk Hava Almanya'da Uçak ve Tren Seferlerini Aksattı


Kar ve Soğuk Hava Almanya'da Uçak ve Tren Seferlerini Aksattı
Kar ve Soğuk Hava Almanya'da Uçak ve Tren Seferlerini Aksattı

Aşırı soğuk hava dalgası, Avrupa’da günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Dondurucu soğukların en çok vurduğu ülkelerin başında Almanya geliyor. Berlin’den Cem Dalaman'ın verdiği habere göre, Almanya'yı haftalardan beri etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava dalgası, özellikle ulaşımı felç etmeye devam ediyor, hava ve kara trafiğinde büyük aksamalara neden oluyor.

Kış mevsiminin daha ilk haftalarında bu denli şiddetli bir soğuğun ve örneğin Berlin’de 40 santimi bulan kar kalınlığının olağanüstü olduğunu belirten metereoloji uzmanları, ülkenin son 100 yılın en soğuk Aralık ayını yaşadığını da açıkladı.

Aşırı kar yağışı ve buzlanma nedeniyle dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan Frankfurt havaalanı kısmen trafiğe kapatıldı, dün ve bugün 1500’e yakın uçuş iptal edilirken, Münih, Berlin ve Hamburg havaalanlarında da yüzlerce seferin iptal edildiği ya da geciktiği açıklandı. Havalimanlarında yeterli buz çözücü bulunmadığı için uçuşlar durdurulurken, binlerce yolcu havaalanlarında beklemek yada gecelemek zorunda kaldı.

Hava muhalefeti nedeniyle kısmen üç gündür uçamayan yolcuların bir bölümü otellere yerleştirildi. Uzmanlar Londra, Brüksel ve Paris’deki havaalanlarında da benzer sorunlar yaşanması nedeniyle Noel öncesinde hava trafiğindeki kaosun çözülemeyeceğini açıkladı.

Bu arada hava koşulları Almanya ile Türkiye arasındaki ulaşıma da olumsuz yansıdı. Lufthansa, Airberlin ve THY’nın iki ülke arasındaki seferlerinin bir bölümü karşılıklı olarak iptal edildi, diğer uçuşlar ise büyük gecikmelerle yapılabildi. Yetkililer yarın başlayacak Noel tatiline paralel tren seferlerinde ve otoyollarda trafiğin de yoğunlaşacağını ve yakınlarına ulaşmak için yollara düşenleri zor saatlerin bekleyebileceğini bildirdiler. Alman Demiryolları yetkilileri, zoraki olmadıkça trenlere binilmemesini tavsiye ederken, normal şartlar altında saatte 350 kilometreyle giden ICE adlı hızlı yolcu trenlerine en fazla 200 kilometre hız yapmaları talimatı verildi.

Soğuk hava dalgası Noel hazırlığındaki ülkede bazı bölgelerde hayatı başka alanlarda da durma noktasına getirdi. Kurulan Noel pazarlarına ilgi çok düşük kalırken, karla kaplanan yolların nakliyat araçlarına geçit vermemesi nedeniyle, meyve ve sebze fiyatlarının da tavan yaptığı gözlemleniyor. Fiyatların yükselmesiyle alışveriş yapan müşteri sayısının da düştüğünden yakınan esnaf, gelen az sayıda müşterinin de az alışveriş yaptığını belirterek, sıkıntılı günler geçirdiklerini söylediler. Sokakdaki vatandaş soğukların kendi yaşamlarını da olumsuz etkilediğini anlatıyor.

Polonyalı bilim adamları geçtiğimiz aylarda, uzun dönemli hava tahminlerinde kullandıkları istatistik modellerinden yola çıkarak, bu kışın Avrupa’da son bin yılın en soğuk kışı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Almanya’nın ve diğer Avrupa ülkelerinin son üç haftada adeta buz deposuna dönmesi, Polonyaları bilimadamlarının kehanetlerinin doğru çıkabileceğini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG