Erişilebilirlik

Berlin’de ilk yasal Esrar Günü kutlaması


20 Nisan 2024 - Esrar kullanımının kısmen yasallaştığı Almanya'da binlerce kişi Esrar Günü'nü kutlamak için Berlin'de biraraya geldi
20 Nisan 2024 - Esrar kullanımının kısmen yasallaştığı Almanya'da binlerce kişi Esrar Günü'nü kutlamak için Berlin'de biraraya geldi

Binlerce Berlinli 20 Nisan Cumartesi günü Brandenburg Kapısı önünde biraraya gelerek esrarın Almanya'da kısmen yasal hale gelmesinin ardından ilk Esrar Günü’nü kutladı.

Sokak dilinde esrarla bağdaştırılan 420 rakamından yola çıkılarak her yıl 20 Nisan'da, yani bazı ülkelerde takvimde yazım şekli 04/20 olan günde, farklı ülkelerde esrar partileri yapılıyor.

Berlin'deki etkinliğin organizatörü Daniel Brueckner, “nihayet esrar içme özgürlüğünün tadını çıkarabildiği için” mutlu olduğunu söyledi.

"Suçlu olmadığımız halde suçlu ilan edildik ve şimdi nihayet damgalanmaktan ya da suçlanmaktan korkmadan kendimizi bu toplumun bir parçası olarak hissedebiliyoruz" diyen Brueckner, Esrar Günü’nün bundan sonra her yıl Berlin'de kutlanmasını umduğunu sözlerine ekledi.

Esrar içme eylemine katılmak için gelen diğer kişiler de kutlamadan aynı derecede memnundu.


Almanya, özel tüketim için üç bitkiye kadar ekim yapmayı ve 25 grama kadar esrar bulundurmayı yasal kılan bir yasayı kabul ederek bu maddenin eğlence amaçlı kullanımını yasallaştıran dokuzuncu ülke oldu.

Daha büyük ölçekli, ancak yine de ticari olmayan kenevir üretimine, tamamı yetişkin olması gereken ve 500'den fazla üyesi olmayan “kenevir kulüplerinin” üyeleri için de izin verilecek. Üretilen ürünleri sadece kulüp üyeleri tüketebilecek.

Yıllarca üzerinde tartışılan, son olarak Federal Meclis ve Federal Konsey tarafından kabul edildikten sonra, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’den de onay alarak imzalanan yasa, başlangıçta planlandığı kadar ileri gitmese de mevcut Alman uyuşturucu politikasını değiştiriyor. Esrar artık uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılmış durumda.

Yasanın çıkmasında belirleyici olan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’a göre amaç, esrarın karaborsadan kaybolmasını ve tüketicilerin daha kaliteli ve katkısız esrara ulaşmasını sağlamak.

Ülkede, başta muhafazakâr politikacılar ve polis sendikaları olmak üzere, esrarın serbest bırakılması yasasıyla, kullanımının teşvik edildiğini savunarak yasayı eleştirenler de var.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG