Erişilebilirlik

Türkiye'den Boşalan BM Güvenlik Konseyi Üyeliğine Almanya Seçildi


Türkiye'den Boşalan BM Güvenlik Konseyi Üyeliğine Almanya Seçildi
Türkiye'den Boşalan BM Güvenlik Konseyi Üyeliğine Almanya Seçildi

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'deki iki yıllık geçici üyeliği 1 Ocak'ta sona erdi, Türkiye'den boşalan koltuğa Almanya seçildi. Berlin muhabirimiz Cem Dalaman, Almanya'nın büyük önem verdiği bu üyelikle ilgili beklenti ve planları derledi.

Uluslararası politikaların belirlenmesi açısından büyük önem taşıyan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 5 daimi üye ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya'nın yanısıra toplam 10 geçici üye yer alıyor. Portekiz, Güney Afrika, Hindistan ve Kolombiya, Almanya ile birlikte 2011-2012 dönemi için seçilen yeni üyeler. Beş geçici üye için Ekim ayında yapılan oylamada 2011-2012 iki yıllığına bu göreve seçilen Almanya son olarak 2003-2004 yıllarında geçici üyelik görevini üstlenmişti.



Ancak Berlin için üyelik diplomatik itibarın ötesinde stratejik önem taşıyor. Alman dış siyasetinin yıllardan beri en önemli hedeflerinden biri Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olabilmek. Alman hükümeti bu seferki geçici üyeliği bu adımdan önceki son hamle olarak değerlendiriyor ve bunu açıkca da dillendiriyor. Geçici üyelik seçimi öncesinde iki haftaya yakın bir süre Birleşmiş Milletler'in Newyork'daki merkezinde adeta kamp kuran ve Almanya'nın üyeliği için yoğun diplomasi trafiği ile bir tanıtım kampanyası yapan Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Almanya'nın geçici üye olarak 'küçük ülkelerin sesi' olmayı hedeflediğini savunuyor.

Birleşmiş Milletler'in şu andaki yapılanmasıyla 2. Dünya Savaşı sonrasında oluşan politik haritayı simgelediğini öne süren Westerwelle, Afrika, Latin Amerika ve Asya kıtasının BM Güvenlik Konseyi'nde sürekli olarak temsil edilmemesinin, dünyanın bugünkü yapılanmasına uygun düşmediği görüşünde.Öte yandan Brezilya ve Hindistan'ın da daimi üyelik istediği ve orta vadede Almanya'ya rakip olabilecekleri tahmin ediliyor.

BM'de en fazla maddi yardım yapan ülkeler başında gelen Almanya önümüzdeki iki yıl boyunca iklim koruma, kalkınma, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesini gibi konuları gündeme taşımaya ve BM'nin yapılanmasında köklü değişikliklere gidilmesi için girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor, daimi üyelik konusunda ise 'küçük ülkelere kucak açma stratejisinin' başarılı olabileceği, nitekim Arap ülkelerinin Almanya'ya destek vermeye hazır olduğu yorumu yapılıyor.

Bu arada Berlin'deki diplomatik kaynaklardan aktarılan bilgilerde, Türkiye'nin Almanya'nın geçici üyeliğinden memnun olduğu vurgulanıyor. Seçim sürecinde Almanya'nın yerine Kanada'nın üyeliğinin söz konusu olduğu, Ankara'nın ise Kanada'nın 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesi nedeniyle bu konuya daha tarafsız yaklaşan Almanya'ya açık destek verdiği belirtiliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG