Erişilebilirlik

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'de: İlk durak Sirkeci Garı


Steinmeier'in ziyareti, Almanya’dan Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde 10 yıl sonra yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
Steinmeier'in ziyareti, Almanya’dan Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde 10 yıl sonra yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye'ye bugün başlayacak üç günlük resmi ziyarette bulunuyor.

Steinmeier'in ziyareti Almanya’dan Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde 10 yıl sonra yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Ziyaret öncesinde Alman Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Steinmeier'in iki ülke arasındaki yakın bağa ve Almanya'daki milyonlarca Türkiye kökenli insanın hayat öykülerine verdiği değeri ifade edeceği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier‘in 3 günlük Türkiye ziyaretinde ilk durağı, 1960’lı yıllarda binlerce Türk işçinin Almanya'ya gelmek için trenle yola çıktığı Sirkeci Garı olacak.

Burada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile biraraya gelecek olan Steinmeier, ardından Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin temsilcileriyle tekne gezisine katılacak ve ardından Tarabya’daki Alman Kültür Akademisi’nde Türk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı vesilesiyle düzenlenecek bir etkinliğe katılacak.

Alman Cumhurbaşkanı, ziyaretinin ikinci gününde önce sivil toplum temsilcileriyle biraraya gelecek, ardından ikinci durağı Gaziantep’e uçacak.

Steinmeier Gaziantep'te depremzedelerin kaldığı bir konutu ve yapımı Almanya tarafından desteklenen bir okulu ziyaret edecek.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'ın Türkiye programı belli oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Steinmeier, Erdoğan’la Ankara’da biraraya gelecek

Frank Walter Steinmeier ziyaretinin son gününde Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşecek ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra, Ortadoğu’da yaşanan gerilim ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Ziyarete eşlik eden Alman Maliye Bakanı Christian Lindner, Türk mevkidaşı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirecek.

Ankara’daki temasları kapsamında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile de bir görüşme gerçekleştirecek olan Steinmeier, Anıtkabir'e giderek Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakacak.

Steinmeier, Cumhurbaşkanlığını devralmadan önce Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüş, o dönemde Başbakanlık görevini yürüten Erdoğan’la Türkiye’nin AB süreci kapsamındaki görüşmelerde sık sık biraraya gelmişti.

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduktan sonra 27 Eylül 2018’de Berlin’de Cumhurbaşkanı sıfatıyla Steinmeier ile görüşmesinin ardından dönemin Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak, geçen 17 Kasım’da Berlin ziyareti kapsamında Steinmeier ile görüştü.

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler 2013'ten beri gergin dönemlere sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen Kasım ayında Berlin'e yaptığı ziyaret, İsrail'e ilişkin sert açıklamaları sonrasında gergin bir atmosferde geçti. Ancak Steinmeier’in ziyareti, ilişkilerin düzelmesi sürecinde önemli bir adım olarak yorumlanıyor. Alman-Türk Federal Meclis Parlamenterler Grubu Başkan Vekili ve Federal Parlamento milletvekili Macit Karaahmetoğlu, uluslararası krizlerin Berlin ile Ankara arasında işbirliğini bir anlamda zorunlu kıldığını hatırlatıyor.

Karaahmetoğlu, Türkiye’de ciddi bir hukuk ve insan hakları sorunu olduğuna dikkat çekiyor
Karaahmetoğlu, Türkiye’de ciddi bir hukuk ve insan hakları sorunu olduğuna dikkat çekiyor

Karaahmetoğlu, "Türkiye, kendi bölgesinde tarihi bağlarıyla çok güçlü bir ülke. Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye’nin arabulucu rolüyle, Azerbaycan-Ermenistan gerilimde ve başka sorunlarda bunu gösterdi.

Bu açıdan, Türkiye Almanya ve Avrupa için önemli bir partner. Türkiye açısından da, Avrupa ile bir dizi sorunun konuşulması ve aşılması gerekiyor, bunu da ancak karşılıklı konuşarak yapabilirsiniz. Ancak Türkiye’de ciddi bir hukuk ve insan hakları sorunu olduğunu, bunun ekonomiyi etkilediğini, bu sorunlar sürdükçe Avrupa’dan yatırımcıların Türkiye’den uzak duracaklarını ve bunun aşılabilmesi için topun Ankara’da olduğunu da hatırlatmak istiyorum" diyor.

İmamoğlu ile buluşma Sirkeci Garı'nda

Almanya-Türkiye Kardeş Kentler Federasyonu Başkanı Özcan Mutlu, VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, Steinmeier’in ziyaretinin zamanlamasına dikkat çekti ve bunun siyasi bir mesaj olarak okunması gerektiğini kaydetti.

Mutlu, "Steinmeier’in yerel seçimleri bekleyip, sonuçlandıktan sonra gitmesini siyasi bir tavır olarak görebiliriz" diyor
Mutlu, "Steinmeier’in yerel seçimleri bekleyip, sonuçlandıktan sonra gitmesini siyasi bir tavır olarak görebiliriz" diyor

Mutlu, “Steinmeier’in yerel seçimleri bekleyip, sonuçlandıktan sonra gitmesini siyasi bir tavır olarak görebiliriz. Bilindiği gibi eski Başbakan Angela Merkel birçok kez seçimler öncesinde Ankara’yı ziyaret edip, belli bir siyasi gücü desteklemiş oldu. Ama Steinmeier çok daha temkinli bir çizgi izledi. Alman Cumhurbaşkanının ziyaretine Ankara yerine İstanbul’dan başlaması da kayda değer ve önemli bir karar. İstanbul’da İmamoğlu ile bir araya gelecek, bu çok anlamlı. Sanırım ince dokunmuş, hem Ankara hem de İstanbul’a yönelik bir mesaj. Ayrıca muhalefet lideri CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşecek olması dikkat edilmesi gereken bir mana taşıyor“ dedi.

Steinmeier, Türkiye’ye dönerle geliyor

Bu arada Cumhurbaşkanı Steinmeier, Berlin’den Türkiye'ye 60 kiloluk bir döner götürüyor.

Cumhurbaşkanı, ziyaretinin ilk gününde Pazartesi akşamı İstanbul’da Tarabya’da bulunan Alman Konuk Evi’nde Berlin’in ünlü Türk mahallesi Kreuzberg'de üretilen döneri misafirlerine ikram edecek.

Almanya’da fast-food türü yiyecekler arasında en çok sevilenlerden olan dönerin, yan ürünlerle birlikte yaklaşık 5 milyar Euro’luk bir cirosu olduğu tahmin ediliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG