Erişilebilirlik

Almanya’da Araçlı Terör Saldırılarına Bariyerli Önlem


2016’nın Aralık ayında Berlin’de Noel Pazarı’na düzenlenen ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Almanya’da terör algısının değişmesine, yeni eylemlere yönelik endişelerin de artmasına neden oldu
2016’nın Aralık ayında Berlin’de Noel Pazarı’na düzenlenen ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Almanya’da terör algısının değişmesine, yeni eylemlere yönelik endişelerin de artmasına neden oldu

2016’nın Aralık ayında Berlin’de Noel Pazarı’na düzenlenen ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Almanya’da terör algısının değişmesine, yeni eylemlere yönelik endişelerin de artmasına neden oldu.

IŞİD’in üstlendiği saldırıdan sonra tüm ülkede önlemler arttırıldı. Berlin saldırısının yanı sıra, Fransa’da art arda yaşanan terör olaylarında ve son olarak Barselona’da olduğu gibi araçlarla kalabalık gruplara saldırı çok kullanılan bir terör eylemi yöntemine dönüştüğü için, Almanya’nın büyük şehirlerinde insanların dolaştığı, buluştuğu işlek mekan, alışveriş caddelere beton bariyerler yerleştirilmeye başlandı.

Teröristlerin Avrupa’daki terör saldırılarında bir süredir kalabalık bölgeleri hedef seçerek bomba yerine minibüs, kamyon veya tır gibi motorlu araçlar kullanılmasının yeni bir terör taktiği olduğunu belirten Alman güvenlik yetkilileri, olası başka terör saldırılarını engellemek amacıyla caddelere ve alanlara beton bloklar kurulmasını ‘engelleyici ve caydırıcı bir önlem’ olarak tanımlıyorlar.

Son olarak Almanya’nın dünya çapında ünlü ve turistlerin akın ettiği Köln Katedrali önüne beton bloklar yerleştirildi. Tonlarca ağırlıktaki kamyonlara bile geçit vermeyen bariyerler saldırıyı gerçekleştiren aracın bariyere çarparak, durdurulması ile saldırının amacına ulaşmasına engel oluyor. Yapılan testler çelik entegrasyonlu malzemeden üretilen beton bariyerlerin şu an için benzer eylemlerde en etkili anti-terör önlemlerinden biri olduğunu kanıtlıyor. Ancak alınan bu önlem yeni ve başka metodlarla yapılabilecek terör saldırılarını ne kadar engelleyebilir, bu konuda Alman güvenlik yetkilileri halkı yatıştırıcı açıklamalardan kaçınıyor, tersine Almanya’nın sürekli tehdit altında olduğuna işaret ediyorlar.

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı bundan kısa bir süre önce ”Özellikle IŞİD’in hedefindeyiz. Bu nedenle de Almanya’da saldırı olma ihtimalini göz önünde tutarak, ona göre önlemler almaya çalışıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bir yetkili tren yollarına sabotaj ihtimalini dillendirerek, caddelere kurulan beton bariyerlerin yetersiz kalacağını adeta doğruladı. Yetkili, terör örgütlerinin, gittikçe daha yoğun şekilde demiryollarına sabotajlar düzenleme ve böylece seferler sırasında trenlerin raylardan çıkmasını sağlama düşünceleri içine girdiğini öne sürdü.

Terör örgütü El Kaide'nin, bir dergide Batılı ülkelerde demiryollarına sabotaj çağrısında bulunduğunu belirten yetkili, "Somut olarak Almanya bağlantısı olmasa da bu tür saldırılar burada da olabilir." ifadesini kullandı.

Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Hans-Georg Maassen Almanya'da radikal İslamcı terörist potansiyeline sahip kişilerin sayısı 1670'e çıktığını, bunlardan 670’inin saldırı düzenleme ihtimali bulunduğun, saldırılara karışma potansiyeline sahip kişilerin sayısını ise yaklaşık 360 olduğuna dikkat çekmişti.

Almanya’da bir saldırı teşebbüsüne yönelik her gün en az iki somut ihbar aldıklarını duyuran Maassen, "Artık normal koşullarda yaşamadığımızı kabul etmeliyiz" diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG