Erişilebilirlik

Almanya'da 'Bayram' Sıkıntısı


İslam dünyasında 11 ayın sultanı olarak tanımlanan Ramazan ayı sona erdi, bugün bayramın ikinci günü kutlanıyor. Türkiye’de yaşam bayram rehavetine girmiş durumda. Almanya’daki Müslümanlar ise bayram sevincini buradaki şartlarda yaşayabiliyor. Eş dost ziyaretleri, bayramlaşmalar iş hayatının elverdiği boyutta bayram günlerine damgasını vuruyor.

Bayramı evlerinde aileleri, çocukları ve akrabalarıyla birlikte yaşamak isteyen vatandaşlar, bayram günü için izin almaya çalıştıklarını fakat bunun her zaman mümkün olmadığını belirtiyorlar.

Bayram Almanya’da resmi tatil olarak kabul edilmiyor, o yüzden çalışanlar ancak paydostan sonra bayramlarını kutlayabiliyorlar. Bu yılın avantajı bayramın bugünkü ikinci ve yarınki üçüncü gününün hafta sonuna rastlaması, yani birçok insan çalışmak zorunda değil.

Dortmund'da tel kadayıf hazırlayan bir Türk genci
Dortmund'da tel kadayıf hazırlayan bir Türk genci

Diğer yandan Almanya’nın bazı eyaletlerinde okul tatilleri başladı ya da önümüzdeki günlerde başlıyor. O yüzden birçok aile, bayram günlerini akrabalarının yanında Türkiye’de geçirme şansına sahip. Bayram burada kalanlar için Türkiye özleminin en yoğunlaştığı dönem olarak biraz buruk geçiyor.

Almanya’da yaşayan Müslümanlar, yıllardır Kurban ve Ramazan bayramlarının kendileri için tatil günü olmasını istiyor ve bunu Türklerin Müslümanların temsilcileri de her fırsatta dile getiriyor.

Almanya'da dini cemaat olarak tanınmış Hristiyanlık ve Museviliğin kutsal günleri, bayramları o inanç mensupları için resmi tatil olarak uygulanıyor. 4 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede 16 eyalet içinde sadece Bremen ve Hamburg'da Müslümanlar ile eyalet hükümetleri arasında, Müslümanlar dini cemaat olarak resmen tanındı. İmzalanan sözleşme kapsamında, bu eyaletlerde, talep etmesi durumunda, Müslüman çalışana dini bayramlarda izin veriliyor. Diğer eyaletlerde böyle bir olanak yok.

Almanya'da tüm eyaletlerin Müslümanlar için resmi tatilleri uygulamaya koymaları gerektiğini vurgulayan Berlin Türk Cemaatı Başkanı Bekir Yılmaz, bayramlarının resmi tatil olmasının uyum için ve toplumda hoşgörü adına önemli bir sinyal olacağını belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
Linki indirmek için

Bundan kısa bir süre önce Almanya’nın en saygın vakıflarından olan Robert Bosch Vakfı, Müslümanların bayramlarının da resmi tatil olarak tanınmasını istedi.

Tatiller konusunda mevcut hukuki düzenlemenin ‘dinlere giderek artan farklı muamele’ olduğuna dikkat çeken vakıf uzmanları, Müslüman bayramların tanınmasının farklı muameleyi kaldıracağına, Müslümanları ‘teyit, tasdik edilmiş’ hissettireceğine dikkat çekti.

Ancak siyaset ve Hristiyan kiliseleri bu talebe pek sıcak yaklaşmıyorlar. Nitekim Almanya Piskoposlar Konferansı Müslümanların bayramlarının, Hristiyanların dinî günleri ile aynı karaktere sahip olmadığını ifade etti. Katolik Kilisesi’nin bir sözcüsü ise, dinî bayramların sadece tatil günü olmadığını, kültürün ve Hristiyan geleneğinin bir simgesi olduğunu vurguladı.

Hristiyan Sosyal Birlik CSU ise, Almanya'da ‘Hristiyan-Batı kültürünün’ ağırlıkta olduğunu, bunun böyle kalacağını, bu kültürün hoşgörü bahanesiyle sulandırılmaması gerektiğini ifade etti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG