Erişilebilirlik

Almanya’da Federal Seçimlere Geri Sayım


Genel seçimlere dokuz gün kala iktidar partileri, kamuoyu yoklamalarında hala önde. 81 göçmen kökenli Alman, federal meclis için milletvekili adayı

Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak federal genel seçimler ve önümüzdeki Pazar günü Bavyera’da yapılacak eyalet genel seçimlerine geri sayım devam ediyor.

Genel seçimlere dokuz gün kala iktidar partileri, kamuoyu yoklamalarında hala önde.

Son anketlerde Başbakan Angela Merkel ve Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU yüzde 39, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti FDP ise yüzde 6’da gözüküyor. Son anketlere kıyasla iki puanlık artış kaydeden ve oyları yüzde 25’e yükselen ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti’nin yüzü gülerken, yüzde 9’a gerileyen Birlik 90/Yeşiller ise oy kaybetmeye devam ediyor. Yeşiller'in oy oranı Fukuşima nükleer felaketinden sonra yüzde 20’lere kadar ulaşmıştı.

‘İlk Türk kökenli eşcinsel milletvekili ünvanına sahip olacağım’

Hakan Taş
Hakan Taş
Oy oranını yükselten bir parti ise Sol Parti, anketlere göre Sol Parti’nin oyları yüzde 10 civarında. Almanya’da toplam 81 göçmen kökenli kişi, federal meclis için aday olurken, Sol Parti 18 adayla Yeşiller’den sonra en çok göçmen kökenli aday gösteren parti konumunda. Aday gösterilenlerden biri de şu anda Berlin Eyalet Parlamentosu’nda milletvekili Hakan Taş. 1966 Türkiye doğumlu olan ve 1980 yılından bu yana Berlin'de yaşayan Hakan Taş, partisinin uyum politikaları sözcüsü. Bugüne kadar eyalet milletvekilliğine paralel çeşitli dernek ve örgütlerde ayrımcılığa karşı mücadele eden Taş, Türkiye kökenli göçmenlerin son yıllarda büyük bir değişim süreci yaşadığını ve federal milletvekili olarak toplumdaki farklılıkları siyasete taşımaya çalışacağını belirtiyor.

Almanya’da Federal Meclis NSU Cinayetleri Araştırma Komisyonu’nda aktif çalıştığını, hem İçişleri hem de Anayasayı Koruma komisyonlarında görevler aldığını belirten Taş, Türkiye kökenli göçmenlerin ülkedeki yabancı düşmanlığı ve Türkler’e karşı önyargılardan bunaldığını ve siyasete güvenlerini yitirdiklerini savunuyor.

Hakan Taş, çok uzun bir süredir Almanya’da yaşamasına ve kendini Alman toplumunun bir parçası olarak algılamasına rağmen, geldiği ülke olan Türkiye’yi kalbinde taşıdığını belirtiyor. Taş, federal milletvekili seçilmesi durumunda Türkiye’nin AB üyeliğine destek vereceğini söylüyor.

Almanya’da eşcinsel hakları savunucusu olarak tanınan ve ‘eğer seçilirsem, federal düzeyde ilk Türk kökenli eşcinsel milletvekili ünvanına sahip olacağım’ şeklinde konuşan Hakan Taş, eşcinsel siyasetçilerin Türkiye’de politikada aktif olmalarını arzuladığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG