Erişilebilirlik

Almanya'da Irkçı Silahlı Saldırıda En Az 9 Kişi Hayatını Kaybetti


Almanya'da, Frankfurt yakınlardaki, Türkler'in yoğun olarak yaşadığı 100 bin nüfuslu Hanau kentindeki bir nargile kafeye ve bir büfeye yerel saatle 22.00 sıralarında silahlı saldırı düzenlendi. Olayda aralarında Türkiye kökenli göçmenlerin de bulunduğu toplam 9 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. Olayla ilgili soruşturmayı Federal Başsavcılık yürütüyor.

Saldırgan Tobias R. adlı Alman vatandaşının düzenlenen operasyonda evinde ölü olarak ele geçirildiği, evde ayrıca annesinin de ölü bulunduğu haber verildi. Alman medyasında çıkan haberlerde, Tobias R.’in saldırıdan önce bir video çektiği ve ayrıca bir itiraf mektubu bıraktığı bildiriliyor.

Almanya'da Irkçı Silahlı Saldırıda 9 Kişi Hayatını Kaybetti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

43 yaşındaki saldırganın söz konusu videoda, "Almanya’dan kendiliklerinden ayrılmayacakları anlaşılan halkları yok etmeliyiz" dediği belirtilirken, daha önce de Youtube kanalı üzerinden aşırı sağcı ve komplo söylemleri içeren mesajlar verdiği tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerde, Tobias R.’nin saldırıyı ırkçı ve yabancı düşmanı nedenlerle yaptığı vurgulanıyor.

Almanya’yı sarsan saldırılardan ilki dün akşam 22.00 sıralarında Hanau’da göçmenlerin yaşadığı Heumarkt adlı mahallede yaşandı. Görgü tanıkları ve polisin verdiği bilgilere göre, siyah bir arabayla burada bulunan ‘Midnight’ adlı bir nargile barın önünde duran Tobias R. arabadan inerek, içeride oturanların üzerine ateş açtı. Saldırıda en az dört kişi yaşamını yitirdi. Olaydan hemen sonra arabasına binen katil, 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan ve 24 saat servis sunan ‘Arena’ isimli bir kafe tarzındaki büfeye girerek, ikinci saldırısını yaptı.

Bu saldırıda biri kadın en az beş kişi yaşamını yitirdi. Saldırganın daha sonra arabasıyla annesinin oturduğu eve giderek, önce annesini, sonra da kendini öldürdüğü tahmin ediliyor. Resmi olarak açıklanmasa da hayatını kaybedenlerin en azından beşinin Türk göçmenler olduğu tahmin ediliyor. Saldırıya uğrayan mekanların sahiplerinin de Türk olduğu bildiriliyor. Bu arada bir görgü tanığı Alman medyasına, saldırganın nargile bara girmeden "Pis Türkler (Kanacken), hepinizi yok edeceğim" şeklinde bağırdığını söyledi.

Olay Almanya’da tepkiye neden olurken, televizyon programları özel yayınlarla son gelişmeleri duyurdu. Sabah saatlerinde Twitter üzerinden Alman hükümeti adına bir açıklama yapan Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, "Hanau'nun ortasında yaşayan bu korkunç olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine derinden başsağlığı diliyoruz. Umudumuz yaralananların bir an önce sağlıklarına kavuşabilmeleri" dedi.

Hanau Belediye Başkanı Claus Kamensky de katliamı "Korkunç bir gece. Bundan daha kötü bir akşam nasıl yaşanır, bilemiyorum. Bu kadar insanın yaşamını yitirmesi beni derinden sarstı. Hanau olarak daha çok uzun bir zaman bu olayın acısını yaşayacağız" sözleriyle yorumlarken, Hanaulu vatandaşları akşam 18’de kentin merkezinde düzenlenecek anma törenine davet etti.

Almanya’da aşırı sağcı çevrelere yoğunlaşan uzmanlar, uzun bir süredir söz konusu çevrelerde radikalleşme izlediklerini ve terörist yapılanmaların yoğunlaştığını söylüyor. Nitekim son olarak geçen Cuma günü altı eyalette yapılan baskınlarda gözaltına alınan aşırı sağcı 12 kişinin, ülkenin değişik kentlerinde camileri basıp, katliam yapmak istedikleri ortaya çıkmıştı. Söz konusu kişilerin, ‘Der harte Kern’ (Çekirdek Kadro) adlı bir ırkçı örgüt kurdukları ve Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde geçen yıl yapılan cami katliamının benzeri terör eylemleri hazırladıkları açıklandı. Geçen yıl 2 Haziran‘da liberal politikalarıyla tanınan Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke, bir ırkçı tarafından vurularak, öldürülmüştü. 10 Ekim 2019 tarihindeyse Almanya'nın doğusundaki Saksonya Anhalt eyaletinde bulunan Halle şehrindeki Yahudi cemaatine ait sinagoga ve hemen yanında bulunan Yahudi mezarlığına düzenlenen ırkçı saldırıda da iki kişi yaşamını yitirmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da saldırıya Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Kalın mesajında "Dün gece Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kollektif bir kanserdir" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG