Erişilebilirlik

Almanya’da Seçimler İçin Geri Sayım Başladı


Başbakan Merkel, Kasım 2016'da yeniden parti lideri olarak seçimlerde yarışacağını açıklarken. Almanya genel seçimlerine 6 hafta kaldı
Başbakan Merkel, Kasım 2016'da yeniden parti lideri olarak seçimlerde yarışacağını açıklarken. Almanya genel seçimlerine 6 hafta kaldı

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlere tam altı hafta kaldı. Başbakan Angela Merkel’in, üç hafta süren yaz tatilinden Berlin’e geri dönmesiyle seçim için geri sayım başladı.

Yapılan hemen tüm anketler Başbakan Merkel’in ve Birlik Partileri CDU/CSU’nun seçimi çok açık bir farkla kazanacağını gösteriyor. Sosyal Demokratların başbakan adayı Martin Schulz‘un, aday ilan edildiği dönemde yakaladığı rüzgâr yavaşlamış görünüyor. Oysa Avrupa Parlamentosu eski başkanı Schulz, seçimler için uzun süredir hummalı bir kampanya yürütüyor, ancak bu SPD’nin oy oranına yansımıyor.

Anketlere göre, CDU/CSU’nun yüzde 39, SPD’nin yüzde 24, Sol Parti’nin yüzde 9, Yeşiller, FDP ve sağ popülist parti AfD’nin yüzde 8’er oy alacağı tahmin ediliyor. Merkel'in başbakanlık görevini sürdürmesi ihtimalinin çok yüksek olmasına rağmen, alacağı oy oranı tek başına iktidar olmasına yetmeyeceği için hangi partiyle koalisyon yapacağı merakla beklenen bir konu.

Merkel’in SPD ile koalisyonu sürdürmesi en yakın ihtimal, ancak dört yıldır hükümeti oluşturan partnerler arasında anlaşmazlıkların artması, Birlik Partileri’nin, Yeşiller ve liberal FDP ile birlikte üçlü koalisyon oluşturmayı tercih edeceği şeklinde tahminlere de yol açıyor.

Milliyetçi, ırkçı ve İslam karşıtı hedeflerle kendini özdeşleştiren Almanya için Alternatif AfD’nin alacağı oy oranı da Alman siyasetini değiştirebilecek bir durum.

Gerçi kamuoyu yoklamalarında AfD’ye desteğin mülteci krizinin yaşandığı geçen yıla kıyasla düştüğü iddia ediliyor, ancak bazı siyasal bilimciler partinin hedeflerine inananların oranının toplam seçmenin yüzde 20’sini oluşturduğunu belirterek, örneğin Almanya’da bir terör saldırısının veya yeni bir sığınmacı dalgasının AfD’nin oyunu yeniden yüzde 15’lere kadar yükseltebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Almanya’daki Türkler sandığa gidecek mi?

Önümüzdeki seçimin bir başka bilinmeyen unsuru ülkedeki Türkiye kökenlilerin oylamaya ne kadar ilgi gösterecekleri.

24 Eylül'de Türkiye kökenli seçmenlerin seçime katılımının düşük olmasından kaygı duyuluyor. Ülkede yaşayan yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli göçmenden 1 milyon 369 bini Alman vatandaşı, bunların yaklaşık bir milyonu da seçmen konumunda.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Kamuoyu araştırmacıları Türkiye’yle Almanya arasında bir yılı aşan bir süredir devam eden siyasi gerginlik ve tartışmaların Türkiye kökenli seçmeni çok olumsuz etkilediğini, yerleşik siyasi partilerden düş kırıklığına uğradıklarını, siyasetten soğumuş durumda olduklarını savunarak, çoğunluğunun bu sefer sandığa uzak duracağı görüşünde. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu da, Türklerin yerleşik siyasi partilerin kendilerini yeterince anlamadığını düşündüklerini belirtiyor.

Partilerin seçim kampanyalarında Türkiye’yi malzeme yapmaları halinde Türkiye kökenli seçmenleri kendilerinden daha fazla uzaklaştıracağını savunan Sofuoğlu, "Buna rağmen seçime giderek oy kullanmamız çok daha doğru olur, Almanya’da yaşayan bizleri ilgilendiren kararlar Federal Meclis’te alınıyor" şeklinde görüş belirtiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG