Erişilebilirlik

Almanya’daki Terör Karşıtı Gösteri Öncesinde Müslüman Dernekler Bölündü


Cumartesi günü Köln'de düzenlenecek Barış Yürüyüşü öncesinde Müslüman örgütler arasında anlaşmazlık çıktı. Almanya'daki en büyük Müslüman kuruluş olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), gösterinin birlikte planlanmadığını ve Müslümanlar’ı terörle ilişkilendirdiğini öne sürerek, sürpriz bir kararla etkinliğe katılmayacağını duyurdu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Liberal İslam Birliği adlı girişim tarafından düzenlenen eylem, Almanya’da yaşayan Müslümanlar’ın teröre ve şiddete karşı olduğunu göstermeyi hedefliyor. Konuyla ilgili açıklamasında, teröre karşı sadece Müslümanlar’ın değil, toplumun tüm kesimlerinin ortak tavır alması gerektiğini vurgulayan DİTİP, terör saldırılarına karşı Müslümanlar’ın geçmişte sayısız gösteri ile tepki verdikleri belirtti ve gösteriye katılmak yerine, kendilerine bağlı camilerde teröre karşı ve barış taraftarı ortak bir cuma hutbesi okunması kararı aldıklarını duyurdu.

Daha önceki açıklamaları sonrasında gösteriye destek vereceği tahmin edilen DİTİB’in kararına diğer bazı Müslüman örgütlerden ve Alman siyasetinden sert tepkiler geldi. Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, DİTİB’in yanlış bir mesaj verdiğini ve örgütün “Nerede durduğunu açıkça ortaya koymak zorunda olduğunu” söyledi.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, DİTİB'in barıştan yana bir tavır koyma fırsatını elinden kaçırdığını öne sürerek, gösteriye katılmama kararının “belli bir zihniyetin göstergesi” olduğunu belirtti. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, Müslüman örgütlerin radikal İslamcı teröre karşı sokağa çıkması gerektiğini savunarak, DİTİB’in kararını doğru bulmadığını ifade etti. Barış Yürüyüşü'ne yaklaşık 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Gösteriye destek vereceğini açıklayan Almanya Türk Toplumu’nun başkanı Gökay Sofuoğlu, Almanya’daki Müslümanlar’ın, şiddeti savunan İslamcılık ve İslamcılarla araya sınır çizmesinin gerekli olduğunu savunarak, DİTİB’in katılmama kararını eleştirdi.

Çatısı altında topladığı yaklaşık 900 cami derneği ile Almanya’nın en büyük İslami kuruluşu olan DİTİB, bünyesindeki bazı imamların Fethullah Gülen yapılanması ile bağlantılı oldukları öne sürülen kişi ve kurumlara ilişkin Ankara'ya bilgi notları gönderdiği suçlamalarıyla gündeme gelmişti. Federal İçişleri Bakanlığı ortaya atılan bu casusluk suçlamaların ardından DİTİB'e yönelik inceleme başlatırken, bazı eyaletler DİTİB ile işbirliğini askıya almıştı. DİTİB’e bağlı camilerde maaşları Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenen yaklaşık 1000 imam görev yapıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG