Erişilebilirlik

'Trump'ın Kararı İslam Karşıtı Sağ Popülist Partiyi Güçlendirir'


ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına ve mültecilere getirdiği ABD'ye giriş yasağına tepkiler Almanya’da da büyüyor.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, giriş yasağıyla Meksika sınırında duvar örme planını sert dille eleştirdi ve Trump’ın politikalarını “küstahça ve tehlikeli” olarak tanımladı.

ABD Başkanı’nın mültecilerin ülkeye girişini yasaklamasını “bir tabunun kabul edilemez biçimde yıkılması” şeklinde niteleyen Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Schulz, Avrupa Birliği’nin Trump’ın önlemlerine karşı ortak bir tavır izlemesi ve insan haklarının önemini hatırlatması gerektiğini savundu. Başbakan Angela Merkel de, Trump’ın çıkardığı kararname ile yedi ülkeden Müslümanlar’a ülkeye giriş yasağı getirmesini eleştirmişti. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Cumartesi günü ABD Başkanı ile 45 dakika telefonda konuşan Merkel’in alınan kararlardan duyduğu üzüntüyü ifade ettiğini ve Cenevre Mülteciler Sözleşmesi’nin uluslararası topluma, savaştan kaçan sığınmacıları insani nedenlerle kabul etme yükümlülüğü getirdiğini hatırlattığını açıklamıştı.

Trump’ın Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarına 90 gün süreyle Amerika'ya seyahat yasağı getirmesinden çifte vatandaş konumundaki Alman vatandaşlarının da etkilemesinden endişe duyduklarını ifade eden hükümet sözcüsü, bu durumda olan yaklaşık 100 bin kişinin durumları ile yakından ilgilendiklerini de bildirdi. Berlin’deki ABD Büyükelçiliği, sosyal medya hesapları üzerinden söz konusu ülkelerden vatandaşlara vize başvurusu için randevu verilmediğini duyururken, İran kökenli iki Federal Meclis milletvekili, Sol Parti’den Niema Movassat ile Yeşiller’den Omid Nouripour Trump'ın kararnamesinin ardından ABD’ye gidemeyecek duruma düştüklerini açıkladılar. Alınan önlemlerin insanları topyekun töhmet altında bıraktığını savunan Sol Parti’den Berlin Eyaleti Milletvekili Hakan Taş, ABD Başkanı’nın politikalarının Almanya’da İslam karşıtı sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi’ni (AfD) güçlendireceği görüşünde.

Bu arada Alman havayolu şirketi Lufthansa, ABD‘ye giriş yasağı nedeniyle uçak kadrolarında söz konusu yedi ülkeden çalışan pilotlarını ve kabin memurlarını ABD uçuşlarından alarak başka hatlara yönlendirmek zorunda kaldığını bildirdi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG