Erişilebilirlik

Almanya’dan Türkiye’ye Propaganda Uyarısı


Almanya Dışişleri Bakanlığı
Almanya Dışişleri Bakanlığı

AKP milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'da yaptığı bir konuşmada dinleyicilere "PKK ve FETÖ'yü Almanya'da da yok edeceklerini" söylemesi, Berlin’de sert tepkilere neden oldu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Türk Büyükelçisi’nin bakanlığa çağırıldığı ve Türkiye‘den siyasetçilerin Almanya‘da seçim kampanyası yapmasının, Dışişleri Bakanlığı’nın iznine tabi olduğunun hatırlatıldığı bildiril. Açıklamada "Eğer Türk temsilciler kurallara göre oynamazsa bunun sonuçları olur" ifadesi kullanılırken "Almanya’da, kışkırtma ve nefret söylemlerine yer yok" denildi.

AKP’nin Nevşehir Milletvekili Açıkgöz, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Almanya'daki yapılanması olan Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu'nun Neuss kenti şubesinde 13 Ocak'ta yaptığı konuşmada, "Onlara Türkiye’de yaşam hakkı tanımadığımız gibi Almanya’da da tanımayacağız. Dünyanın neresine kaçarlarsa kaçsınlar o PKK terör örgütünü, FETÖ terör örgütünü de bitireceğiz. Bunlara Türkiye’de yer vermeyeceğiz. Allah’ın izniyle orada bitirdik, dünyanın neresinde olursa olsun saklandıkları delikten çıkarıp yok edeceğiz. Bundan emin olun" şeklinde konuşmuştu.

Alman Dışişleri’nin açıklamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin’e yapacağı düşünülen ziyaret öncesine rastlaması dikkat çekti. VOA Türkçe’nin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Erdoğan, 27 Ocak’ta Almanya’nın başkenti Berlin’i ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşecek.

Görüşmelerde, Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) süreci, Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkiler ve Almanya’da yaşayan Türkler'in sorunları konuşulacak.

2017’de propaganda yasaklanmıştı

Alman hükümeti, 2017’deki referandum sürecinde "Türkiye'deki gerilimin Alman topraklarında da yaşanmasından endişe duyulduğunu" öne sürerek, Türk politikacıların ülkede seçim kampanyası ve miting yapmalarını yasaklamıştı. AKP'li siyasetçi Açıkgöz'ün açıklamalarına verilen tepki Türkiye’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri öncesinde de benzer tartışmaların gündeme gelebileceği yorumlarına neden oldu.

Alman hükümeti o dönemde Avrupa Birliği üyesi ülkelerden siyasetçiler dışında, bir başka ülkede yapılacak seçimler öncesini kapsayan üç ay boyunca propaganda yasağı koymuştu. Özellikle AKP’li siyasetçilerin Almanya’da planladıkları referandum kampanyalarının iptal edilmesi Almanya-Türkiye arasında gerilime ve karşılıklı sert açıklamalara neden olmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iptalleri "Nazi uygulamalarına" benzetmişti.

Türkiye dışındaki yaklaşık 3 milyon Türk vatandaşının 1,4 milyonu Almanya’da yaşıyor. 2018'deki son Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Recep Tayyip Erdoğan Almanya'daki Türkler'den yüzde 65 civarında oy almıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG