Erişilebilirlik

Almanya'da Yeşiller İktidara Oynuyor


Almanya’ya 1960'lı yılların başından itibaren işçi göçü olarak gelen Türk göçmenler arasında artık hayatın her alanında başarı hikayeleri doğal olmaya başladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00
Linki indirmek için

Siyaset sahnesinde bu bağlamda akla gelen ilk isim ise Cem Özdemir. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir hafta sonunda Hannover'de yapılan parti genel kurultayında aynı göreve üçüncü kez seçilerek, Alman siyasetindeki yerini daha da sağlamlaştırdı. Cem Özdemir yeniden seçilen diğer eşbaşkan Claudia Roth'la birlikte Yeşiller'i gelecek yıl yapılacak genel seçimlere taşıyacak.

Yapılan kamuoyu araştırmalarında oy oranı yüzde 15 civarında olarak tanımlanan Yeşiller geçen hafta da Federal Parlamento seçimlerinde başbakan adayları olarak eski Federal Çevre Bakanı Jürgen Trittin ve Katrin Göring-Eckardt'ı aday olarak gösterdi. Partinin realist anlamında kullanılan 'realo' adı verilen liberal kanadını temsil eden Cem Özdemir'in seçilmesiyle, Trittin ve Göring-Eckardt'ın adaylıkları Yeşiller'in artık liberal-muhafazakar kesime kaydığı şeklinde yorumlandı. Cem Özdemir eşbaşkan olduğu son dört yılda partinin daha geniş kesimlere açılabildiğini vurguluyor.

Cem Özdemir geride kalan eşbaşkanlık döneminin Yeşiller'e büyük başarılar getirdiğini belirtiyor ve hedef olarak gelecek yıl iktidara gelmeyi gösteriyor.
Cem Özdemir'in yeniden eşbaşkanlığa seçilmesi konusunda yapılan yorumlarda bunun göçmen kökenli insanları Alman toplumu ve siyasete katılımda daha da cesaretlendireceğinin altı çiziliyor. Kendi siyasi başarısının Türk ve diğer göçmen kökenli insanların politikaya duydukları ilgiyi artırması konusunda sorumluluk getirdiğini söyleyen Cem Özdemir, buna rağmen etnik sınırlamaların aşılmasından yana olduğununun altını çiziyor.


Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Bad Urach kentinde, İstanbullu bir anne ve Tokatlı bir babanın oğlu olarak 1965 yılında dünyaya gelen ve 1981'de Yeşiller Partisi’ne üye olarak siyasete adım atan Özdemir, 1994 Genel Seçimleri’nde Alman Federal Meclisi'nde ilk Türk kökenli milletvekili olmayı başardı. Özdemir 2004 ile 2009 arasında bir dönem Avrupa Parlamentosu’nda milletvekili olarak görev yaptı. 2008 yılında ilk kez Yeşiller'in parti başkanlığına getirilen Özdemir, böylece Almanya tarihindeki ilk yabancı kökenli parti lideri oldu. Siyasi yorumcular Özdemir'in yeniden eşbaşkanlığa seçilmesini gelecekte Yeşiller Partisi'nin yer aldığı bir hükümette bakanlık yolunun açılması olarak görüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG