Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler’den Koalisyon Anlaşmasına Tepki


Türkler, koalisyon anlaşmasında çifte vatandaşlık hakkının Türkiye kökenlilerin tamamını kapsamamasını ve seçimlerde bu vaatle kendilerinden oy alan SPD’yi eleştiriyor

Almanya'da koalisyon sözleşmesi altı haftaya yakın süren çetin müzakerelerden sonra geçen Çarşamba imzalandı, ancak sözleşmenin ayrıntıları ile ilgili tartışmalar sürüyor. Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratlar ve Sigmar Gabriel’in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, asgari ücret, emeklilik yasası, vergiler ve otoban ücretleri gibi konularda uzlaşma sağladı. Sosyal Demokrat SPD’nin seçimde ‘vazgeçilmez vaat’ olarak sunduğu genel çifte vatandaşlık müzakerelerde kabul edilmedi, ama Almanya’da doğan Türkiye kökenli göçmen çocukları için tek bir vatandaşlığı seçme zorunluluğunu kapsayan ‘Opsiyon Modeli’nin kaldırılmasına karar verildi. Koalisyon ortakları uzlaşıyı ‘uyumu kolaylaştıracak tarihi bir adım’ olarak nitelerken, yeni uygulama Türk sivil toplum örgütleri arasında hayal kırıklığı yarattı. Yeni uygulamanın sadece Almanya’da doğanlara çifte vatandaşlık hakkı tanıyarak doğum sonrası buraya gelen ve uzun yıllar boyunca Almanya’da yaşayan Türklerin bu alanda dışlandığını savunan lobi temsilcileri ve Türkiye kökenli siyasetçiler, söz konusu modelin yeni bir çifte standart içerdiği konusunda birleşiyor. Almanya’da başta AB ülkeleri olmak üzere toplam 58 ülke vatandaşına çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Bu hakkın Türkiye kökenlilerin tamamını kapsamamasını eleştiren ve hakkı yaşama geçireceğini söz verdiği için seçimlerde SPD’yi desteklediklerini ve şimdi ise tepkili olduklarını söyleyen lobi örgütlerinden biri de Almanya Türk Toplumu. SPD’nin koalisyon görüşmeleri sırasında ‘sadece çifte vatandaşlık kabul edildiği takdirde hükümette yer alacağız’ dediğini anımsatan Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, sosyal demokratların çifte vatandaşlık konusunda taviz verdiğini ve sözünde durmadığını söylüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Linki indirmek için

2000 yılından beri yürürlükte olan ve Almanya’da doğan ve Alman vatandaşlığının yanı sıra Türk vatandaşlığını da korumak isteyen Türk gençlerine uygulanan ‘Opsiyon Modeli'ne göre, 1990 yılından sonra Almanya'da doğan göçmen kökenli gençler 18 yaşına kadar çifte vatandaşlık hakkına sahip olabiliyor. Ancak 18 ile 23 yaşları arasında ise iki vatandaşlıktan birisine karar vermek zorunda kalıyor. Şimdi sadece Almanya’da doğanlara çifte vatandaşlık hakkı tanıyan modeli eleştiren Federal Parlamento eski milletvekili Prof. Hakkı Keskin, çifte vatandaşlık hakkından yoksun bırakılan Türkiye kökenlilerin Almanya’yı benimsemelerinin de zorlaştığını düşünüyor.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve Almanya’nın opsiyon modelinden vazgeçmesini ‘olumlu, ancak yetersiz bir adım’ olarak tanımladı. Bozdağ ‘Bu adımın tamamlanması lazım. Çünkü çifte vatandaşlık Türklerin esas talebidir” şeklinde konuştu.
XS
SM
MD
LG