Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler’in Siyasete İlgisi Azalıyor mu?


Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak genel seçimler için geri sayım başladı. Seçim maratonuna katılan 30 parti, seçmeni kendine çekmek için kıyasıya yarışırken, başbakanlık koltuğu adayları da seçim kampanyası çalışmalarına hız verdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

Seçime kadar 50 kentte halka hitap edecek olan Başbakan Angela Merkel, 2025 yılına kadar işsizliği sıfırlama vaadinde bulundu. Merkel seçim sonrasında Birlik Partileri CDU/CSU’nun hangi partiyle koalisyon yapacağı konusunda bağlayıcı bir açıklama yapmak istemediğini, sadece aşırı sağcı İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ve Sol Parti (Die Linke) ile koalisyon kurmayacaklarını açıkladı.

SPD’nin adayı Martin Schulz, Merkel’in ülkeyi ileriye götürmek için bir planı olmadığını ve Almanya’nın imkanlarının altında kaldığını öne sürdü. SPD’li Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilime dair bir açıklama yaptı ve Berlin tarafından Ankara’ya karşı alınan önlemlerin sonuçlarını göstermeye başladığını iddia etti. Alman şirketlerini Türkiye'de yatırım yapma konusunda uyardıktan sonra, Türk tarafının, terörü destekledikleri iddiasıyla hazırladığı, Daimler ve BASF gibi işletmeler de dahil 680 Alman şirketinin yer aldığı listeyi geri çektiğini öne süren Gabriel, "Alman vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu"belirtti.

Federal İstatistik Dairesi’nin rakamlarına göre 83 milyon nüfusa sahip olan Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde 61 milyon 500 bin seçmen oy kullanabilecek. Bunlardan 3 milyonu ise ilk kez oy kullanacak. Almanya’da 1 milyon civarında Türkiye kökenli seçmen bulunuyor. Analistler, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Türkiye kökenli seçmenlerin bu seçimde eski seçimlere kıyasla daha ilgisiz kalacağını tahmin ediyor.

Öte yandan Türkiye kökenlilerin kurduğu, Yenilik ve Adalet Partisi (BİG), 24 Eylül’de yapılacak Federal Meclis seçimlerine katılmama kararı aldı. AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Alman Demokratlar Birliği (ADD) ise sadece Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde seçimlere katılacak. 2011 yılında kurulan Yenilik ve Adalet Partisi (BİG) 9 eyalette 40 bölge yönetimiyle temsil ediliyor. 25 farklı etnik kökenden üyenin yer aldığı BİG, kendisini çok kültürlü parti olarak tanımlıyor. BİG daha önce yerel seçimlere katılmış ancak milletvekili çıkaracak kadar oy toplayamamıştı. BİG Genel Başkanı Haluk Yıldız, seçime katılmama gerekçesini herhangi bir etki yapabilme imkanlarının olmaması olarak açıkladı.

Bu arada yapılan son kamuoyu yoklamasından Birlik Partileri (CDU/CSU) yine yüzde 38 oy oranı ile birinci parti çıktı. Geçen haftalara kıyasla SPD oy oranını bir puan arttırıp yüzde 24'e yükseldi. Anketten üçüncü parti olarak yüzde 10 oy oranını yakalayan Sol Parti çıktı. Hür Demokrat Parti (FDP) ile aşırı sağcı parti AfD, anket seçmeninden yüzde 8 oy alırken, Yeşiller'in oyu yüzde 7'ye geriledi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG