Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler, İspanyol İşçi Akınından Rahatsız


Almanya’ya çalışmak için diğer Avrupa ülkelerinden ve özellikle İspanya’dan gelenlerin oranı son 16 yılın en yüksek sayısına ulaştı

Son yıllarda Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz göçmen demografisini de etkiledi. Bundan birkaç yıl öncesinde, 2007 yılında tüm G7 ülkelerini geride bırakarak yüzde 3,8 büyüyen, işsiz sayısını yüzde 5’in altına düşürebilen İspanya, Euro krizi nedeniyle resesyona girmiş durumda. İşsizlik yüzde 22,3'lük oranla Avrupa ortalamasının üstünde. 25 yaş altındaki gençler arasında işsizlik oranı yüzde 48,5, yani her iki gençten biri işsiz. Eğitimli ve vasıflı İspanyol gençlerin büyük kısmının umut kapısı ise Almanya. Ekonomik krizde en önemli karar verici merkez olan ve diğer Euro ülkelerine kıyasla ekonomisine paralel vasıflı eleman açığı büyüyen Almanya'ya İspanya ile birlikte Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerden gelenlerin sayısı hızla artıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
Linki indirmek için

Alman İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya’ya çalışmak umuduyla gelenlerin oranı son 16 yılın en yüksek sayısına ulaştı. Geçen 2011 verilerine göre yüzde 90'lık bir artışla 24 bin Yunanlı ve 21 bin İspanyol Almanya’ya çalışma amacıyla giriş yaparken, uzmanlar bu sayının bu yıl 200 bini bulması bekliyor. Yıllardır yabancı kalifiye iş gücünü Almanya’ya çekmek isteyen Alman ekonomi çevreleri bu gelişmeye sevinirken, krizin vurduğu ülkelerden göç Almanya’da yerleşik balta Türkler olmak üzere diğer göçmenler arasında ise rahatsızlık yaratıyor. Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofonunu tuttuğumuz Berlinli Türkler, şirketlerin istihdamda kalifiye yeni göçmenleri tercih etmesinden ve göç neticesinde kendileri hakkındaki olumsuz ve önyargılı yaklaşımların artmasından çekiniyor.

Gelişmiş ekonomisiyle 60 yıla yakın bir süredir özellikle Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden göçmenlere kapılarını açan 82 milyon nüfuslu Almanya’da Federal İstatistik Dairesi’nin yaptığı son açıklamalara göre toplam 15 milyon kişi göçmen kökenli olarak tanımlanıyor. Bunların yaklaşık 3 milyonu Türkiye kökenli göçmenler.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG