Erişilebilirlik

Almanya’dan İsviçre’ye Leopard Tanklarını Sat Çağrısı


Almanya, İsviçre’den ihtiyaç fazlası durumdaki Leopard 2 tanklarını satmasını istedi. Bu durumda, Ukrayna’ya askeri yardımın artabileceği belirtiliyor

Almanya, İsviçre’den ihtiyaç fazlası durumdaki Leopard 2 tanklarını satmasını istedi. Bu durumda, Ukrayna’ya askeri yardımın artabileceği belirtiliyor.

Almanya’nın, İsviçre’den tanklarını silah üreticisi Rheinmetall RHMG.DE firmasına satmasını istemesiyle birlikte şirketin elindeki stoklarla AB üyesi ve NATO üyesi ülkelerin silahlanması konusundaki eksikleri temin edebileceği ifade ediliyor.

Almanya, Polonya, Portekiz, Finlandiya ve İsveç Rusya saldırılarına karşı destek amacıyla Ukrayna’ya Leopard tankları gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Bu sebeple bu ülkelerin mevcut durumda eksikleri ortaya çıktı. Bu eksiklerin giderilmesi için formül arayışları kapsamında sözkonusu talebin yapıldığı konuşuluyor. Bu konu ilk olarak İsviçre’de yayımlanan Blick gazetesi tarafından haberleştirilmişti.

Reuters haber ajansı tarafından görülen bir mektupta da Almanya’nın İsviçre’nin elindeki ihtiyaç fazlası atıl durumdaki tankları sözkonusu şirkete satmasından memnuniyet duyacağının ifade edildiği belirtiliyor. Mektupta, bunun daha önce de yapıldığı hatırlatılıyor.

Mektupta, şirket tarafından İsviçre’den satın alınacak tankların Ukrayna’ya satılmayacağının garantisinin de verildiği belirtiliyor. Mektupta “Tanklar Ukrayna’ya satılmayacak. Leopard 2 tanklarının verilmesiyle, NATO ve AB’deki müttefiklerimizde ortaya çıkan eksikleri tamamlamak ve yedek parça teminini sağlamak üzere kullanılacak” ifadelerine yer veriliyor.

Ancak mevcut durumda kaç adet tanktan bahsedildiğine dair bir bilgi ya da yorum yer almıyor. İsviçre, tarafsız konumu gereği yasaları dolayısıyla Ukrayna’ya doğrudan tank gönderemiyor.

İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd, 1 Mart tarihli Almanya’ya yanıt mektubunda sözkonusu fazlalık durumdaki tankların satışı için parlamentonun onayının gerektiğini söylediği belirtiliyor.

İsviçre’nin hali hazırda kullanımda olan 134 adet Leopard 2 tankı bulunduğu, bunlar dışında 96 adet tankın da ülkenin envanterinde yer aldığı belirtiliyor. Henüz İsviçre parlamentosunun bu noktada nasıl bir karar alacağına dair bir bilgi bulunmuyor.

İsviçre daha önce Almanya, İspanya ve Danimarka’nın İsviçre yapımı askeri mühimmatların Ukrayna’ya gönderilmesi talebini reddettiği biliniyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG