Erişilebilirlik

Almanya Eylül'deki Genel Seçimlere Odaklandı


Almanya'da 22 Eylül genel seçimleri için geri sayım sürüyor. Partilerin, lider ve adaylarının seçim kampanyaları da yoğunlaştı. Ülke yakın tarihinin sonucunu tahmin açısından en kritik seçimlerinden birine hazırlanıyor.

Hemen hemen yapılan tüm kamuoyu araştırma ve anketlerde federal seçimleri Angela Merkel'in Birlik Partileri'nin birinci sırada bitireceği sonucu ortaya çıkıyor, ancak koalisyon ortağı liberal FDP'nin yüzde 5 barajını aşması durumunda bile iki partinin toplam oy oranının yeni bir hükümet için yetersiz kalacağı gözüküyor.

Sol muhalefet SPD, Yeşiller ve Sol Parti'nin oyları anketlere göre sağ iktidarla aynı oranda. Bu açıdan Pazar akşamı Merkel ve SPD'nin başbakan adayı Steinbrück arasında yapılacak televizyon düellosu daha da önem kazandı, uzmanlar adaylar arasındaki hesaplaşmanın seçim sonucunu etkileyeceğinden yola çıkıyor.

Televizyon düellosu Almanya'ya ABD'den gelen bir kurum. ABD'de başkan adayları, geleneksel olarak televizyondan canlı yayınlanan oturumlarda kozlarını paylaşıp, programlarını anlatıyor. Almanya’da ilk kez 2002 yılında yapılan televizyon düellosu izleyici rekorları kıran bir program oldu.

Pazar akşamı 30 milyon izleyici bulması beklenen düello ülkenin en çok izlenen beş kanalında canlı yayınlanacak ve tam 90 dakika sürecek. Beş gazetecinin soruları yönelteceği oturumda ilk önce SPD adayı Steinbrück konuşacak, son söz ise Merkel'e verilecek. Adayların konuştukları süre kronometre ile ölçülürken, sonuçta aradaki farkın toplam 60 saniyeyi geçmemesi hedefleniyor.

Başta Euro krizi olmak üzere, emeklilik, yaşlılarda büyük artış gösteren fakirlik, vergi reformu, göçmenlere çifte vatandaşlık gibi konuların yanısıra Suriye'deki son gelişmeler Merkel ile Steinbrück'ün ele alacakları konular arasında.

Suriye'ye askeri müdahale Almanya'nın da gündeminde bir numaralı konu. Başbakan Merkel, Suriye konusunda bağlayıcı tavırlardan uzak dururken, Steinbrück Almanya'nın Suriye'ye yönelik operasyonlara katılmaması gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar Steinbrück'ün seçmeni ikna konusunda şansının yüksek olduğu konunun asgari ücret olduğunu savunuyor. Stenbrück, saat ücretini en az 8,5 Euro, en düşük emekli maaşını ise 850 Euro yapmayı hedefliyor.

Merkel'in en güçlü olduğu konu ise AB ülkelerini sarsan Euro krizini Almanya'nın zararsız, tam tersine neredeyse kar ederek atlatmış olması. Merkel bunu kendi kişisel başarısı olarak niteliyor.

Bundan önce yapılan televizyon düellolarında Türkiye'nin AB üyeliği de ele alınan konulardan oldu. Pazar akşamı da uluslararası konular ve Suriye kapsamında Türkiye ile ilişkilerin gündeme gelebileceği tahmin ediliyor. Merkel'in Türkiye'nin üyeliğine kesin karşı olduğu biliniyor.

SPD'nin göçmen üyelerinin sözcülerinden Ahmet İyidirli, Steinbrück'ün Türkiye'nin AB üyeliğine olumlu yaklaşımını gerektiğinde televizyon düellosunda da savunacağını belirtiyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00
Linki indirmek için

Genel seçimlere üç hafta kala yapılan son anketlerde Merkel'in Birlik Partileri CDU/CSU'nun oy oranı yüzde 41. SPD yüzde 26’ya yükselirken, Yeşiller’in oyları yüzde 11. Sol Parti yüzde 8, Hür Demokrat Parti FDP ise yüzde 5 civarında.

Seçimin sürpriz partisi olabilecek Euro karşıtı Almanya için Alternatif AFD ise yüzde 4’de. Bu partinin yüzde 5 barajını aşarak meclise girebilmesi durumunda önceden yapılan tüm tahminler alt üst olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG