Erişilebilirlik

Berlin'de İlk Hitler Sergisi Sıkı Güvenlik Önlemleri Altında Açıldı


Berlin
Berlin

Yeşiller Partisi Berlin milletvekili Özcan Mutlu'ya göre, serginin Türk ve Müslümanlarla ilgili tartışmaların gündemi belirlediği ve aşırı sağcı partilere desteğin yükseldiği bir dönemde açılması talihsizlik

1933 sonrasında Almanya’da Nasyonal Sosyalist Partisi ile iktidarı ele geçiren ve 1945’e kadar dünyayı kana bulayan Adolf Hitler’i konu edinen ilk sergi, Berlin’de açıldı.


Adolf Hitler 30 Nisan 1945’de Nazilerin iktidarının ve İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Berlin’deki yeraltı sığınağında intihar ettiğinde, arkasında dünyada on milyonlarca ölü ile birlikte Almanya’ya travmatik bir tarih miras bıraktı. Başta Hitler olmak üzere Naziler'in dünyaya yaşattıkları acı ve bunun beraberinde getirdiği utanç, Almanlar'ın yıllarca bu konuyu konuşmamasına, konuşamamasına neden oldu. Hitler adeta tabulaşırken, bu dönem üzerindeki suskunluk ancak Almanya’nın yeniden birleşmesinden sonra son yıllarda yıkılmaya başladı.

Almanya'da Hitler’e ait resim ve sembollerin sokakta kullanılması yasak, bunları kullananlar hakkında soruşturma başlatılıyor. Ancak Hitler hakkında televizyonlarda gösterilen belgeseller ve Berlin’deki son günlerini konu alan ve dünya çapında yankı bulan ‘Çöküş’ filminden sonra, şimdi açılan ‘Hitler ve Almanlar’ sergisi bu dönemle ilgi tabunun yıkılması olarak tanımlanıyor.

Almanya’da Hitler’i konu alan bu ilk sergi, Naziler'in liderinin iktidarı nasıl ele geçirdiği, kurduğu diktatorya ile nasıl tanrılaştırıldığı ve Alman halkının nasıl peşinden felekate koştuğu konularını işliyor. Sergide Hitler’le ilgili kitap, resim, üniforma ve afişlerin yanısıra, Hitler’e ait çok sayıda özel eşya da yer alıyor.

Berlin’in en önemli müzelerinden biri olan Alman Tarihi Müzesi’nde açılan serginin organizatörleri, Hitler döneminin daha sağlıklı bir şekilde tartışılabilmesi için bu serginin önemine vurgu yaparken, eleştirilerin yoğunlaştığı nokta ise serginin aşırı sağcı ve Neonaziler için cazibe odağı haline dönüşmesi tehlikesi. Yeşiller Partisi Berlin milletvekili Özcan Mutlu, serginin Türk ve Müslümanlarla ilgili tartışmaların gündemi belirlediği ve aşırı sağcı partilere desteğin yükseldiği bir dönemde açılmasını talhsiz bir seçim olarak tanımlıyor.

Sergi için özel güvenlik tedbirleri alındı, çok sayıda polis ve yetkili sergiye yönelik bir saldırı ihtimaline karşı hazırda bekliyor. Berlin’de üç yıl önce açılan Madame Tussauds Müzesi’nde, Hitler’in balmumundan yapılmış heykeli müzenin açılmasından birkaç gün sonra saldırıya uğramış, eski bir polis memuru heykelin kafasını koparmıştı.

XS
SM
MD
LG