Erişilebilirlik

'Almanya için Alternatif' Partisi Bölünüyor


Almanya’da Euro ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif partisi AfD bölünmeye doğru gidiyor. Geçen hafta sonunda Essen kentinde düzenlenen olağanüstü genel kurultayda delegelerin yüzde 60 oyunu alan Frauke Petry’nin parti başkanlığa seçilmesiyle, tam bir hezimet yaşayan parti kurucusu ve şimdiye kadarki başkan Bernd Lucke, istifa ve yeni bir parti kurma sinyali verdi.

Kurultayda AfD’nin aşırı sağa kayması konusunda uyarı niteliğinde bir konuşma yapan Lucke’nin sözlerinin delegeler tarafından protesto ıslıklarıyla kesilmesi dikkat çekerken, ekonomik olarak liberal kanadı temsil eden Lucke, partideki geleceği konusunda diğer liberal üyelerinin görüşünü alacağını ve buradan çıkacak karara göre toplu istifa olabileceğini söyledi.

Frauke Petry’nin başkanlığa seçilmesi ‘AfD daha da sağa kayacak’ yorumlarına sebep oldu. AFD'nin yeni lideri Petry aşırı muhafazakar ve İslam karşıtı kanadı temsil ediyor.

Geçen sonbahar aylarında Dresden’de meydana gelen ve aylardır Almanya’nın gündemini oluşturan yabancı ve İslam karşıtı Pegida hareketine destek veren 40 yaşındaki kadın lider, seçildikten sonra yaptığı konuşmada İslam’ın Orta Avrupa’nın değerleriyle bağdaşmadığını ileri sürdü.

Bernd Lucke'yi destekleyen isimlerinden tanınmış işadamı ve Almanya Sanayiciler Birliği eski Başkanı Hans Olaf Henkel, Petry’nin seçimi sonrasında partiden istifa ettiğini açıkladı. “AfD kuzu postu giymiş ırkçı bir partiye dönüştü” diyerek partinin aşırı sağa kaydığını duyuran Henkel, AfD’nin kurucu yönetim kurulu üyesiydi.

2013 Şubatı’nda kurulduğundan bu yana eyalet seçimlerinde sandıklarda zafer üstüne zafer kazanan Almanya için Alternatif Partisi’nin bundan sonraki seçimlerde yabancı ve İslam karşıtı söylemlerle oylarını artıracağı tahmin ediliyor.

Öte yandan İslam ve yabancı karşıtı söylemleriyle büyük tepkilere neden olan Pegida hareketi de eyalet seçimlerine katılma kararı aldı.

Pegida kurucusu Lutz Bachmann, 2016 yılında dört eyalette yapılacak seçimlere katılmak için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

Parti olarak değil, vatandaş inisiyatifi şeklinde ilk olarak 16 Mart 2016’da Baden Württenberg’deki seçime katılacaklarını bildiren Bachmann, Pegida’nın yüzde 25’lik bir oy potansiyeli olduğunu öne sürdü.

Mayıs ayında Dresden Belediye Başkanlığı için yarışan Pegida adayı Tatjana Festerling ilk turda oyların yüzde 9.6'sını alarak beklentilerin çok üzerinde bir başarı elde etmişti.

Adını ilk kez 20 Ekim 2014’te Dresden’de 300 kişiyle düzenlediği gösteriyle duyuran ‘Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ Pegida’nın Pazartesi akşamları yaptığı gösterilere zaman zaman 25 bin kişi katıldı. Grup daha sonra Almanya‘nın diğer şehirlerine de yayıldı.

Başbakan Angela Merkel, konuyla ilgili bir açıklamasında Pegida’nın aşırı sağa ve yabancı düşmanlığına karşı çıkılması için çağrıda bulundu. Merkel, “Bayrağımızı gösterip aşırı sağcılık, yabancı düşmanlığı ve Yahudi aleyhtarlığı yapanların toplumun hiçbir kesiminde yer bulamayacağını söyleyebilmeliyiz” dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG