Erişilebilirlik

Almanya ile ABD'den Guantanamo Pazarlığı


Terör zanlılarının tutulduğu Guantanamo askeri üssü
Terör zanlılarının tutulduğu Guantanamo askeri üssü
Başbakan Angela Merkel'in Mayıs ayı başında yapacağı Washington ziyaretinde ele alınacak konular netleşmeye başladı.

Paskalya tatili nedeniyle birgün önce piyasaya çıkan Der Spiegel dergisindeki bir habere göre ziyarette karara bağlanacak konulardan biri ABD tarafından 2002 yılından beri Guantanamo kampında esir tutulan Faslı Yunus Şakkuri’nin Almanya’ya getirilmesi olacak.

Derginin haberine göre, Alman hükümet yetkilileri ile Guantanamo üssünün kapatılması yönünde çalışmalar yürüten ABD’li özel temsilci Clifford Sloan arasında geçen haftalarda Şakkuri’nin Almanya getirilmesi konusunda Berlin’de gizli görüşmeler yapıldı.

Sloan’a Almanya’nın Şakkuri’yi kabul etmeye hazır olduğu mesajı verilirken, görüşmeleri doğrulayan Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanlık sözcüsü, serbest bırakılması durumunda Şakkuri’yi kendi eyaletlerine alabileceklerini duyurdu.

Şakkuri’nin yakınlarının Baden-Württemberg eyaletinde yaşadığı ve Alman vatandaşı oldukları biliniyor. 2001 yılında Pakistan’da tutuklanan, ardından Afganistan üzerinden Guantanamo’ya götürülen tutuklunun bundan önce serbest bırakılması, Şakkuri’nin yeniden hapse gireceği ve işkence yapılacağı endişesi yüzünden Fas'a gitmeyi red etmesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ABD tarafından 5 yıl Guantanamo’da tutulan ve 2006’da serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya dönen Murat Kurnaz, geçen Ocak ayında Başbakan Angela Merkel’e bir mektup yazarak ‘Guantanamo’da kaldığım yıllarda arkadaşım oldu’ diye tanımladığı Yunus Şakkkuri’nin serbest bırakılması ve Almanya’ya kabul edilmesi için yardım etmesini istemişti.

Şakkuri’nin 2002 yılından bu yana kendisi gibi haksız yere hapishanede tutulduğunu ve işkence gördüğünü öne süren Kurnaz mektubunda, ‘Şakkuri’nin vücut ve ruh olarak yeniden hayata tutunabilmesi, yeni bir başlangıç yapabilmesi için Almanya’ya gelebilmesine aracı olmanızı rica ediyorum’ sözlerine yer vermişti.

Dünyada yıllardır yoğun eleştirilere neden olan Guantanamo kampında halen yargılanmadan tutulan en az 155 mahkum bulunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG