Erişilebilirlik

Almanya İncirlik'teki Askerlerinin Görev Süresini Uzattı


Federal Meclis’te yapılan oylamayla terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik Üssü’nde görevli Alman askerler ve konuşlu tornado tipi keşif uçaklarının görev süresinin 2017 Aralık ayına kadar uzatılması onaylandı.

Almanya yılbaşından bu yana İncirlik'te altı adet Tornado tipi keşif uçağıyla bir de yakıt ikmal uçağı üslendiriyor ve burada görev yapan 250 civarında askeri bulunuyor.

Hükümetteki Birlik Partileri ve SPD’nin yanısıra Yeşiller de uzatma kararına “evet” derken, muhalefetteki Sol Parti “hayır” oyu kullandı. 139’a karşı 445 gibi açık bir farkla alınan tezkere kararıyla ayrıca, Temmuz ayındaki NATO Varşova Zirvesi’nde imzalanan karar doğrultusunda, İncirlik’te konuşlanacak erken uyarı sistemli AWACS keşif uçaklarının ve uçaklar için ek askeri personelin gönderilmesi de kararlaştırıldı.

Hükümet ortağı sosyal demokrat SPD’in önerisi üzerine onaylanan ek protokolde ise,Alman askerler için üste kalacak yer inşaatı ve Alman milletvekillerin istemeleri durumunda Türkiye’den İncirlik Üssü’nü ziyaret izni verilmesi bir kez daha vurgulanırken, İncirlik’e alternatif olarak başka üslerin araştırılması önerisi de yer aldı. İncirlik Üssü’ne alternatif olarak, başka üslerinden kullanılabileceği daha önce de gündeme gelmişti.

Ancak Berlin’deki gözlemciler Almanya’nın bu konuyu gergin siyasi ilişkilerin yaşandığı Türkiye’ye koz olarak kullandığını, üssün değişmesinin gerçekçi olmadığını savunuyorlar. Askeri uzmanlar bu bağlamda adı geçen Ürdün ve Güney Kıbrıs’ın, Irak ve Suriye üzerinde keşif yapmak için elverişli olmadığını, ayrıca asker ve keşif uçaklarının başka bir üsse kaydırılmasının keşif çalışmalarına en az iki ay ara vermek anlamına geleceğini ve IŞİD’e karşı operasyonların yoğunlaştığı bir dönemde bunun diğer ülkelerin tepkisini çekeceği de belirtiliyor.

Öte yandan mecliste oylama öncesi yapılan “Türkiye’deki son gelişmeler” konulu oturumunda konuşan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, önümüzdeki hafta Salı günü temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gideceğini açıkladı.

Son aylarda Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini ve yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi bir yol ayrımına getirdiğini savunan Steinmeier, ülkenin ya Avrupa yolunda ilerleyeceğini ya da bu yoldan uzaklaşacağını öne sürerek, Almanya olarak Türkiye’nin Avrupa ile bağlantısının sürmesini arzuladıklarını açıkladı. Türkiye’deki gelişmelerden sonra çok sayıda Alman siyasetçinin AB ile süren müzakerelerin dondurulması çağrılarına atıfta bulunan Steinmeier, “İdam cezası uygulanırsa bu, müzakerelerin sonu olur ama eğer şimdi kapıyı kapatırsak Türkiye’de bize ihtiyacı olan insanları hayal kırıklığına uğratırız,” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG