Erişilebilirlik

Almanya’da IŞİD Zanlısı Tutuklandı


Geçen yıl Ekim ve Aralık aylarında Almanya’da tren hatlarına yönelik terör saldırısı girişiminde bulunmakla suçlanan IŞİD sempatizanı Iraklı zanlı, Viyana’da tutuklandı. Berlin polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 42 yaşındaki zanlıya karşı, Alman güvenlik birimlerinin de desteğiyle Avusturya’nın 'Kobra' adlı anti-terör timi tarafından bir operasyon düzenlendi.

Saddam’ın ordusunda eski asker

Viyana’daki evinde tutuklanan zanlının, Saddam Hüseyin döneminde Irak ordusunda asker olarak görev yaptığı ve 2012’de mülteci olarak Avusturya’ya sığındığı öğrenildi. Qaeser A. adlı zanlının evli ve beş çocuk babası olduğu da açıklandı. Geçtiğimiz Ekim ayında Bavyera eyaletinde bir hızlı tren hattına, ardından da Aralık ayında başkent Berlin’de bir banliyö tren hattına gerilen demir halatla terör saldırısı girişimi polisi alarma geçirmiş, her iki sabotajda halatların kopması sonucu trenlerde sadece küçük çapta zarar oluşmuştu.

Olay yerinde IŞİD bayrağı bulunmuştu

Polis, Noel öncesine rastlayan o dönemde, mülteci karşıtı havayı desteklememek için saldırının kimler tarafından düzenlenmiş olabileceği konusunda bilgi sahibi olmadığını açıklamış, ancak daha sonra olay yerinde IŞİD bayrağı çizili ve Arapça yazılı bir bildiri bulunduğu ortaya çıkmıştı. Berlin polisi, Avusturya Başsavcılığı’nın söz konusu zanlıyı ‘silahlı terör örgütüne üyelik, sabortaj ve terör eylemi planlama’ suçlarından tutukladığını bildirdi.

Qaeser A.’nın Viyana’da son olarak stadyumlarda koruma görevlisi olarak çalıştığı ve sosyal medya üzerinden radikal İslamcı gruplarla bağlantıda olduğu da belirtildi. Zanlının, Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik terör saldırısının ardından Avrupa’daki Müslümanlar'a silahlı ayaklanma çağrısı yaptığı da saptandı. Güvenlik birimleri, Qaeser A.’nın tek başına hareket etmediğinden ve Almanya’daki terör saldırısı girişimlerinin IŞİD’le bağlantılı bir hücre tarafından planlandığından yola çıkıyor. Yapılan yorumlarda, Viyana’daki operasyonun geçen hafta sonunda Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen anti-terör operasyonuyla bağlantılı olduğu da belirtiliyor. Ren-Main bölgesinde güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonda 11 kişi gözaltına alınırken, Frankfurt Başsavcılığı, radikal İslamcı zanlıların araç ve silahla terör saldırısı hazırlığı içinde olduklarından şüphelenildiğini açıklamıştı. Viyana’da tutuklanan zanlının kendisine yönelik suçların ‘sabotaj hazırlığı‘ bölümünü kabul ettiği, ancak IŞİD üyesi olmadığını öne sürdüğü de haber veriliyor. Zanlının sorgulanmasına Alman istihbaratının da dahil edildiği ve sınırdışı edilmeyerek yargılanmasının Viyana’da planlandığı konuyla ilgili diğer haberler arasında.

IŞİD militanlarının çocukları da takibe alınacak

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Irak ve Suriye’de terör örgütleri saflarında savaşan ve daha sonra Almanya’ya geri dönen IŞİD militanlarının çocuklarının da takibe alınacağını doğruladı. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından, 14 yaşın altıdaki küçük çocukların da izlenmesi ve bilgilerin kayıt altında alınması yetkisi veren bir plan hazırlandığını belirten Seehofer, IŞİD’in yenilgisine rağmen, son dönemde radikalleşen çocukların sayısının büyük oranda artığını söyledi. Yürürlükteki yasalara göre istihbarat tarafından izlenme yaşı 14’le sınırlı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG