Erişilebilirlik

Almanya: Merkel'in Popülaritesi Azalıyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta Avrupa Birliği’nin geleceği konusunda karamsar bir tablo çizdi ve Euro’nun istikrar sağlaması yönünde çağrı yaptı. Merkel’in, bu konuda açıkladığı bir dizi önlem çeşitli kesimler tarafından tepkiyle karşılandı.

Amerika`da yayınlanan ünlü Forbes dergisinin belirlediği ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kadını’ listesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, yıllardır birincilik koltuğunu kimseye kaptırmadı. 2005 yılında o zamanki Sosyal Demokrat Başbakan Gerhard Schröder’i seçimde yenip, Almanya’nın ilk kadın başbakanı olan Merkel, geride kalan yıllarda ilk tahminlerin tersine etkileyici bir performansla, önce Amerika ile aradaki buzları eritti, Avrupa Birliği içinde Almanya’nın ağırlığını artırdı, iç politikada da rakiplerini susturarak partisinin çizgisini merkeze kaydırdı. Dünya çapında ise diplomatik başarıları ve ekonomide izlediği şeffaf politikalarla puan topladı. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Almanya'nın en çok sevilen başbakanı olan Merkel, şu günlerde ise siyasi kariyerinin en zorlu dönemini geçiriyor. Berlin’deki siyasi gözlemciler ve yorumcular, Alman başbakanın uluslararası arenada ve kendi partisi içinde giderek yalnız kaldığı ve kamuoyundaki desteği de yitirdiği görüşündeler. İki hafta önce Kuzey Ren Vestfalya’da Merkel’in partisi Hristiyan Demokratların CDU uğradığı büyük oy kaybı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nıcolas Sarkozy başta olmak üzere AB liderlerinden bazılarının Merkel’in finans kriziyle ilgili görüş ve adımlarına karşı tavır almaları, bu duruma işaret olarak gösteriliyor. CDU içinde etkin muhafazakar isimlerin Merkel’i dirayetsizlikle ve krizi iyi yönetememekle suçlamaları, son beş yılda neredeyse ilk defa karşılaşılan bir durum. CDU’nun sağ kanadının önemli ismi Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch’un, Merkel’in uluslararası mali işlem vergisi alınması ve finans piyasalarının sıkı kurallara bağlanması yönündeki taleplerine açıkça karşı çıkması ve Almanya’yı borç batağına sürüklemekle suçlaması, başbakanın kendi partisine artık hakim olamadığı şeklinde yorumlanıyor. CDU içindeki Türk kökenlilerin çatı örgütü Türk Alman Forumu Başkanı Bülent Arslan ise, Merkel’in bu krizi atlatacağını düşünüyor.

Angela Merkel’in lideri olduğu Birlik Partileri CDU/CSU, geçen yılki genel seçimlerde oyların yüzde 33,8’ini alarak birinci parti olmuştu. Son yapılan kamuoyu araştırmalarında Birlik Partileri’nin oy oranının yüzde 30’a indiği tespit edildi. Berlin’deki siyasi kulislerde ise, Merkel sonrası dönem için çeşitli isimler gündeme getirilirken, en çok sevilen siyasetçiler arasında Merkel’i geçen ve birinciliğe yerleşen Savunma Bakanı Theodor von Gutenberg, olası bir durumda başbakanlığa en yakın aday olarak tanımlanıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG