Erişilebilirlik

Alışveriş alışkanlıkları değişirken Alman moda devinden iflas bayrağı


Avrupa'da moda dünyasının tanınmış isimlerinden Esprit, Almanya'daki 57 şubesini kapatacağını, 1300 çalışanını da işten çıkaracağını açıkladı
Avrupa'da moda dünyasının tanınmış isimlerinden Esprit, Almanya'daki 57 şubesini kapatacağını, 1300 çalışanını da işten çıkaracağını açıkladı

Almanya'da iflas eden ya da kapanış ilan eden şirketlere her gün yenileri ekleniyor. Son olarak Avrupa'da moda dünyasının tanınmış isimlerinden Esprit, Almanya'daki 57 şubesini kapatacağını, 1300 çalışanını da işten çıkaracağını açıkladı.

Avrupa'da, Türkiye dahil toplam 124 şubesi bulunan moda devi yıllardır krizdeydi. Merkezi Düsseldorf yakınlarındaki Ratingen'de ve Hong Kong'da bulunan şirket, 2020'de de çalışanlarının yaklaşık üçte birini işten çıkarmış ve 100 şubesini kapatmıştı.

Belçika ve İsviçre'deki Esprit yan kuruluşları da Mart 2024'te iflas başvurusunda bulunmuştu.

Uzun yıllardır Türkiye’de de üretim yaptıran Esprit'in İstanbul ve İzmir'deki mağazaları ile marka bayiliği verdiği mağazaların durumu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.


Almanya'da ekonomik kriz etkisini sürdürüyor

Dünya çapında yaklaşık 40 ülkede faaliyet gösteren Esprit'i bu duruma getiren neden, Almanya’da düşük tüketici güveni, Ukrayna’daki savaş ve yüksek enerji maliyetleri gibi olumsuz makroekonomik koşullar şeklinde sıralanıyor.

Bu faktörler, satışların düşmesine ve maliyetlerin artmasına katkıda bulunurken, son yıllarda klasik mağaza konsepti yerine internet üzerinden alışverişin giderek artması da bir başka neden.

Tüketici alışkanlıkları ile ilgili analizciler, internet üzerinden satışa yoğunlaşmak yerine mağazalara ağırlık veren şirketlerin ayakta kalacağına inanmıyor ve Esprit tarzındaki şirketler için herhangi bir umut görmüyor.


İflaslarda yüzde 41'lik artış

Geçen Haziran ayında, Almanya'da iflas eden orta ve büyük ölçekli şirketlerin sayısının enflasyon, zayıflayan talep, artan maliyetler ve faiz oranlarıyla bu yılın ilk yarısında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 41 arttığı bildirildi.

Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI ve büyük mağaza zinciri Galeria gibi önde gelen isimlerin yanısıra, emlak şirketleri, otomotiv tedarikçileri ve makine mühendisliği şirketleri iflaslardan özellikle etkilendi.

Kredi kuruluşu Creditreform da yılın ilk yarısında ülkede yaklaşık 11 bin iflas vakası kaydedildiğini, böylece iflasların son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG