Erişilebilirlik

Almanya PKK Operasyonlarından Endişeli


Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen

Türkiye'nin önce Suriye’de IŞİD'e, ardından da Kuzey Irak’ta ve Türkiye’nin Güneydoğu’sunda PKK'ya karşı başlattığı operasyonlar Almanya’nın gündeminde bir numaralı konu halinde. Geçen Pazar mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile telefon konuşması yaptığı açıklanan Başbakan Angela Merkel, IŞİD’e karşı operasyonlara tam destek verirken, PKK konusunda orantılı davranılmasını söylemiş ve “Bütün zorluklara rağmen barış süreci sona erdirilmemeli, aksine devam ettirilmeli” şeklinde görüş belirtmişti.

Alman basınında çıkan yorumlarda, Merkel’in bu sözleri ile Türkiye’yi eleştirdiği öne sürülürken, bugün de Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ü arayarak Türkiye’nin PKK’ya yönelik düzenlediği hava saldırılarından endişe duyduğunu aktardığını açıkladı.

Afrika gezisinin ilk durağı Mali’de konuyla ilgili konuşan ve PKK'dan “Kürt organizasyonu” olarak bahseden von der Leyen, Ankara'nın PKK'ya yönelik operasyonunu “haksız ve tartışmalı” olarak yorumladı.

Savunma Bakanı, Vecdi Gönül’e, “Bu süreç içinde kesinlikle orantılı olunması gerektiğine ve Türkiye'deki Kürtlerle barış sürecine zarar verilmemesine dikkat çektim” dediğini duyurdu.

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak, Almanya’nın Türkiye’nin barış sürecini devam ettirmesi gerektiği konusunda görüşlerini bildirdiği, IŞİD’e karşı mücadele konusunda da Türkiye’nin attığı adımları destekledikleri açıklandı. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Çavuşoğlu barış sürecinin hükümetinin çıkarına olduğunu söyledi. Bu arada Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Georg Streiter, Berlin’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik operasyonlarına NATO’nun da dahil olması için şu anda yasal bir zemin olmadığını söyledi.

Alman medyasında konuyla ilgili çıkan hemen tüm haber ve yorumlarda Türkiye’nin IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarından daha çok, PKK hedeflerini vurması gündeme getiriliyor ve “Türkiye’nin IŞİD’e yüklenmesi gerekirken, PKK’ya savaş açtığı” ifade ediliyor. AKP hükümetin tavrı Alman yorumcular tarafından “PKK'ya karşı bir saldırı stratejisi” olarak yorumlanıyor ve Ankara’nın çözüm sürecine ve müzakereye dönüşü tavsiye ediliyor.

Almanya’dan Türkiye’ye yönelik eleştirisel seslerin çoğalmasını doğal karşıladığını belirten BerlinTürk Haber Ajansı Yöneticisi Sevim Ercan, Almanya’nın PKK’ya destek veren bir strateji izlediğini ve Irak'ta IŞİD ile mücadele eden Kürt peşmergelere askeri anlamda en önemli yardımı yapan ülke konumunda olduğunu savunuyor.

Öte yandan Federal Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hakkındaki seyahat ve uyarı bildirisini güncelledi. Bakanlığın Internet sayfasındaki yazıda son hava operasyonları nedeniyle PKK’nın intikam eylemleri yapabileceği uyarısında bulunuldu. Hava operasyonlarının tatil bölgelerine doğrudan bir etkisinin görülmediği belirtilirken, “Son günlerde iyice gerginleşen ortam dolayısıyla özellikle Suriye ve Irak sınır bölgelerine gidilmemesi tavsiye edilir” ifadesi yer aldı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG