Erişilebilirlik

Almanya: 'Roman Kamplarını Kapatmayacağız'


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’in, Avrupa Birliği Komisyonu'nun tepkisini çeken Roman politikası, Almanya’ da da tartışma yarattı. Özellikle Sarkozy’nin Romanlarla ilgili Başbakan Merkel’e atfen yaptığı açıklama, Alman hükümeti tarafından sert biçimde yalanlandı.



Nicolas Sarkozy'nin geçen Perşembe Brüksel'de düzenlenen AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinin ardından Alman Başbakanı Merkel’e atıfta bulanarak yaptığı açıklamada, Almanya’da da Roman kamplarının kapatılacağını söylemesi, Berlin’de büyük tepkiye neden oldu. Hükümet sözcüsü Sarkozy'nin açıklamasını hemen yalanlarken, geride kalan hafta sonunda da siyasetçiler Almanya’nın bu yönde bir planı olmadığı konusunda adeta teminat verme yarışına girdiler. Nitekim Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Almanya'da Roman kamplarının kapatılmayacağını, bunun Alman Anayasası'na da aykırı olacağını ifade etti. Merkel’de Sarkozy’in yaptığı açıklamanın 'yanlış anlaşılma’ olduğunu tahmin ettiğini bildirirken, Berlin’deki siyasi gözlemciler Alman hükümetinin sert tepkisini Romanların Almanya’daki özel konumları ile açıklıyorlar. Almanya’da Nazi döneminde Romanlar, Yahudiler gibi toplama kamplarında planlı imha edildi, tarihçiler Hitler iktidarı sırasında katledilen Romanların sayısını 500 bin olarak veriyor. Bu nedenle Roman ve Sinti’ler için Almanya’da bugün koruyucu ve özel uygulamalar geçerli. Alman Roman Konseyi Başkanı Romani Rose, Roman ve Sinti’lerin acılarla dolu tarihlerini anımsatarak, bir daha dışlanmak istemediklerini belirtiyor.

Fransa’nın tutumu sert bir dille eleştiren Romani Rose, AB yasalarının serbest dolaşımı garanti altına aldığını ve bunun Romanlar da dahil tüm AB vatandaşları için geçerli olduğunu belirtiyor.

Rose Almanya’da azınlıklarla ilgili tartışmaların tonunun son zamanlarda sertleştiğini, siyasetçilerin oy uğruna aşırı sağcıların söylemlerinin kopyalandığını ve bunun çok tehlikeli bir gelişme olduğunu da ifade ediyor.

Bu arada Berlin’deki yorumlarda Sarkoyz’in Merkel’e atıfta bulunmasının ardında gerçek payının olabileceği yorumu da yapılıyor. Bunun nedeni Almanya'da yıllardır ikamet eden Kosovalı mültecilerden 12 bininin, önümüzdeki haftalarda geri gönderilmesinin planlanması. Almanya, eski Yugoslavya’daki içsavaş döneminden bu yana çoğu Roman ve Aşkali olmak üzere çok sayıda Kosovalı mülteciyi ülkede barındırıyor. Ülkede bir bölümü de son yıllarda yasadışı yollardan Almanya'ya giren 55 bin dolayında Kosovalı Almanya’da yaşıyor. Bunların çoğu da devletin göçmen kamplarında bulunuyor. Bu durum da Almanya’yı Fransa’daki Roman ‘kampları’ndan ayrıştırıyor. Ayrıca Almanya geçen Nisan ayında Kosova ile mültecilerin geri gönderilmesi konusunda da bir anlaşma imzaladı. Romanlar Kosova’ya geri gönderilirken, Aşkaliler ise Kosova ve Arnavutluk’a gidebilecekler. Aşkaliler Arnavutça konuşan bir halk.

XS
SM
MD
LG