Erişilebilirlik

Almanya Sonbaharda Maskeye Geri Dönüyor


Almanya’da yaz tatili sonrasında Corona virüsü salgınıyla mücadelenin nasıl gerçekleşeceği ve yeniden kısıtlamalar olup olmayacağı haftalardır en çok konuşulan konular arasında.

Bunun nedeni, bahar aylarında düşüşe geçen vaka sayılarının, yaz aylarında kısıtlamaların tamamen kaldırılmasıyla yeniden ve hızla artışa geçmesi.

Uzmanlar, Omikron’un yeni alt varyantları BA.4 ve BA.5’in vaka sayılarının daha şimdiden artmasına neden olduğunu ve sayıların soğuk kış aylarında insanların evlere çekilmesiyle daha da artacağını savunuyor.

Ülkede bulaşıcı hastalıklarla ilgili verileri toplayan Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından açıklanan sayılara göre, son 7 günde 375 bin yeni vaka tespit edildi.

Ülke genelinde haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayısı 451 olarak tespit edildi. Bu sayı, Ocak ayında 1017 ile rekor kırmıştı. Salgının başından bu yana Almanya’da toplam 31 milyon 119 bin Corona virüsü vakası tespit edilirken, 144 bin 552 kişi hayatını kaybetti.

Maskesiz yaşam için test ve aşı zorunluluğu

Alman hükümeti, tam bitti derken yeniden dönen COVID-19 ile savaşmak için sonbahar itibariyle bazı önlemlerin yeniden devreye sokulmasını karara bağladı.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ve Adalet Bakanı Marco Buschmann, virüsün yayılmasının önüne geçmek için maske zorunluluğunun geri geleceğini duyurdu.

Buschmann, sonbahar ve kış aylarının ciddiye alınması gerektiğini söyleyerek, Ekim ayı ile birlikte uçaklarda, otobüslerde, tren ve tramvaylarda ‘FFP2’ tipi maske takılmasının zorunlu olacağını açıkladı.

6 yaşından küçük çocukların maske zorunluluğundan muaf tutulacağını bildiren bakan, hastane ve bakım evlerini ziyaretlerde maske ve negatif test ibraz etme zorunluluğunun yeniden getirileceğini bildirdi.

Bu zorunluluk, sağlık alanında ve yaşlılar yurdunda çalışan personel için de geçerli olacak. Restoranlar, mağazalar ve sportif etkinliklerde güncel test ibraz edenlerin ve 3 kez aşı olduklarını kanıtlayanların maske takma zorunluluğundan muaf tutulmalarının planlandığını duyuran Sağlık Bakanı Lauterbach, Ekim ayı itibariyle vaka sayılarında patlama olması halinde buralarda da maske zorunluluğunun geçerli olacağını belirtti.

Lauterbach, okulların kapatılmasının şu an için planlanmadığını, ancak beşinci sınıftan itibaren okullarda maske zorunluluğu geleceğini aktardı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, vaka sayılarının artmasına karşın okulların kapatılmayacağını söylemiş, "Ancak maskelerin sonbahar ve kış aylarında bugünkünden daha büyük bir rol oynamasını bekleyebiliriz" diye konuşmuştu.

Maske zorunluluğunun Nisan 2023’e kadar geçerli olacağını söyleyen Sağlık Bakanı Lauterbach, bu aşamada sokağa çıkma yasağı ve sosyal mesafe kısıtlamalarının düşünülmediğini, ancak Omicron’un yeni ve daha sert varyantlarının ortaya çıkması durumunda eyaletlerin geniş çaplı kısıtlamaları içeren önlemler konusunda kendi başlarına karar verebileceklerini de ifade etti.

Fransa maskeye zorunlu dönüşe "hayır" dedi

Almanya böylece Avrupa’da COVID-19'a karşı maske zorunluluğuna döneceğini ilan eden ilk ülke oldu.

Maske kullanımının bir daha zorunlu hale gelmeyeceği açıklayan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, buna gerekçe olarak Fransızlar'ın "nasıl doğru davranacaklarını artık bildiğini" söylemişti.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran ise, zorunlu olmasa da insanların kalabalık kapalı ortamlarda maske takmasının bir 'vatandaşlık görevi' olduğunu vurguladı. İngiltere hükümeti gelişmeleri çok yakından izlediğini, ancak henüz kısıtlamaları yeniden getirmeyi planlamadığını duyurdu.

İtalya ise, toplu taşımada süren maske taşıma zorunluluğa ek yeni bir önlem planlanmadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG