Erişilebilirlik

Almanya-Suudi Arabistan Arasında Lübnan Krizi


Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Suudi Arabistan'a yönelik sert sözlerinden sonra, iki ülke arasında diplomatik kriz patlak verdi. Riyad yönetimi Berlin‘deki büyükelçisini geri çağırırken, Almanya’nın Riyad’daki büyükelçisine protesto notası verdi.

Dışişleri Bakanı Gabriel, Perşembe günü Berlin'de bir araya geldiği Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Gebran Bassil’le düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifasına neden olduğunu öne sürerek, Riyad yönetiminin dış siyasetine sert eleştirilerde bulunmuş ve Almanya'nın Lübnan'ın yanında yer aldığını belirtmişti.

Lübnan'ın birliği ve istikrarının korunması konusunda büyük endişeleri olduğunu söyleyen Gabriel, Suudi Arabistan'la ilgili olarak "Son aylarda artan maceracılığa göz yumulmayacağı yönünde Avrupa'nın ortak tavır koyması gerektiğini" ifade etmişti. Suudi Arabistan’ın politikalarının Lübnan’da iç savaşa neden olabileceğini savunan Gabriel, "Ortadoğu'daki insanların yeni çatışmalara ihtiyacı yok" demişti. Gabriel, Hariri'nin ülkesine dönmesine de izin verilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Riyad yönetimi tarafından bugün yapılan açıklamada, Gabriel'in açıklamaları "haksız ve çirkin" olarak nitelendirilerek, sözlerinin şaşkınlıkla karşıladığı ve kınandığını ifade edildi. Suudi Dışişleri Bakanlığı, "Suudi Arabistan, yanlış bilgilere dayanan bu gibi rastgele açıklamaların, terör ve aşırıcılıkla mücadelede ve bölgede istikrarın desteklenmesi konusunda güçlü bir müttefik sayılan dost Almanya hükümetini temsil etmediğini düşünüyor." ifadesini kullandı.

Hariri, 4 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Lübnan Başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un daveti üzerine Paris'e giden Said Hariri'nin, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun ve Meclis Başkanı Nebih Berri'ye Bağımsızlık Günü kutlamalarına katılmak için Çarşamba günü ülkeye döneceğini söylediği bildirildi.

Almanya ile Suudi Arabistan arasında bir süredir gerilim yaşanıyor. Nitekim Alman Dışişleri Bakanı geçen Haziran ayında da, Katar'ın Suudi Arabistan tarafından izole edilmesinin bir savaşa yol açabileceğini öne sürmüştü. Alman hükümetinin verilerine göre iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ‘orta seviyede’ sürüyor. Ancak Riyad yönetimi, Almanya'nın silah ihracatı listesinde toplam 530 milyon Euro ile ikinci sırayı alıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG