Erişilebilirlik

Almanya'dan Ukrayna'ya Yeni Silah ve Askeri Teçhizat


Almanya'nın Ukrayna'ya yeni silah ve askeri teçhizat sevk edeceğini açıkladı. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Berlin'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya iki Mars-2 tipi çoklu roketatar ve 50 Dingo zırhlı araç gönderileceğini söyledi.

Alman ordusunun geleceğinin ele alındığı bir konfefansta konuşan Lambrecht, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki topraklardaki ilerleyişine atıfta bulunarak, "Ukrayna'nın özellikle son birkaç gün içinde Alman silahlarının da yardımıyla elde ettiği başarıları görmek cesaret verici" dedi.

Lambrecht, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri‘nin başarılı operasyonlarını överek, "Bu gelişme Ukrayna'ya hızlı bir şekilde daha fazla askeri teçhizat sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulayarak Ukraynalılar‘ın cesur mücadelelerinde açıkça yanlarında duruyoruz" şeklinde konuştu. Lambrecht’in açıklaması, Berlin’de yapılan yorumlarda "sürpriz" olarak tanımlandı. Bakan Lambrecht, iki hafta önce, Alman ordusunun depolarından Ukrayna'ya silah yardımı yapmanın artık mümkün olmadığını söylemiş ve yardımın devam etmesi durumunda, "Almanya Silahlı Kuvvetleri, ulusal ve ittifak savunmasını garanti etmede sorun yaşayabilir" ifadesini kullanmıştı.

Kararın, Almanya’nın Ukrayna’ya ağır silah yardımı yapması için Başbakan Olaf Scholz’a baskıların arttığı bir döneme rastlaması da dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat CDU’nun yanı sıra hükümet ortakları FDP ile Yeşiller de, Ukrayna’ya Alman tanklarının ve başka ağır silahların gönderilmesini istedi.

Başbakan Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna'ya başta savaş tankları ve zırhlı araçlar tedarik etmesi konusunda gelen talepleri geri çevirerek, Almanya’nın şimdiye dek Ukrayna'ya ağır ve etkili silahların sağladığını, bunun ötesinde silah desteği konusunda Almanya'nın tek başına hareket etmeyeceğini söylemişti.

Scholz, ABD, Fransa ve İngiltere’nin de henüz Ukrayna'ya tank tedarik etmediğini hatırlattı. Son olarak Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Scholz’un bu konudaki çekimser tavrına mesafe koyarak, Ukrayna’da çok hassas bir dönem yaşandığına dikkati çekti ve silah yardımı konusunda zaman kaybedilmemesi uyarısında bulundu.

Baerbock, Ukrayna’nın istediği Leopard 2 tanklarının da gönderilmesini önerdi. Koalisyon ortağı liberal FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner de, Ukrayna'ya desteğin arttırılması çağrısı yaptı ve "Bu savaşta onlara destek vermek için daha fazlasını yapıp yapamayacağımızı her gün değerlendirmemiz gerekiyor. Ukrayna bu savaşı kazanmalı" dedi.

ABD’nin yeni Almanya Büyükelçisi Amy Gutmann da, "Almanya’nın Ukrayna’ya daha fazla yardım yapmasını bekliyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, talep edilen askeri donanımı ülkesine vermeyen Berlin'in, sadece "soyut korkularını ve mazeretlerini" dile getirdiğini öne sürdü. Dışişleri Bakanı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna, halkını özgürleştirmek ve soykırımdan kurtarmak için Leopards ve Marders silahlarına ihtiyacı olduğu sırada, Almanya’dan hayal kırıklığı yaratan mesajlar geliyor” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Almanya Büyükelçisi Sergey Nechaev ise, dün yaptığı bir açıklamada, Almanya'nın, Ukrayna'ya "ölümcül silahlar" tedarik ettiğini ileri sürerek, Berlin yönetiminin "kırmızı çizgiyi aştığını" söyledi. Nechaev, "Yalnızca Rus askeri personeline karşı değil, aynı zamanda Donbass'ın sivil nüfusuna karşı da kullanılan Alman yapımı ölümcül silahların Kiev'e sağlanması, Almanya'nın geçmemesi gereken bir kırmızı çizgi" dedi. Almanya'nın Ukrayna'ya yeni silah ve askeri teçhizat sevk etme kararının, Berlin ve Moskova arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine yol açabileceği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG