Erişilebilirlik

Almanya Yeni Cumhurbaşkanını Seçti


Almanya Pazar günü 11’inci Cumhurbaşkanı’nı seçti. Başkent Berlin’de bir araya gelen Federal Seçiciler Kurulu üyelerinin büyük çoğunluğuyla, insan hakları savunucusu ve protestan rahip Joachim Gauck bu göreve seçildi. Hakkında ortaya atılan yolsuzluk ve çıkar iddiaları nedeniyle 17 Şubat’ta istifa etmek zorunda kalan Christian Wulff’un halefi olan Gauck, koalisyon hükümetini oluşturan CDU/CSU ve FDP ile anamuhalefet SPD ve Yeşiller’in ortak adayıydı. 620 Federal Meclis milletvekilinin yanı sıra nüfus yoğunluğuna göre Almanya’nın 16 değişik eyaletinden 620 temsilci ile toplam 1240 delegenin oy kullandığı seçimde ilk turda salt çoğunluğu alan 72 yaşındaki Gauck'a 991 evet oyu çıktı. ‘Nazi Avcısı’ olarak tanınan ve muhalefetdeki Sol Parti'nın adayı Beate Klarsfeld’e 126 oy giderken, aşırısağcı NPD partisinin adayı Olaf Rose'ye ise üç delege destek verdi.

Federal Seçiciler Kurulu’nda 17 Türk kökenli de oy kullandı. Federal Meclis üyesi beş Türk kökenli milletvekilinin yanısıra, eyalet parlamentoları tarafından seçilen 12 Türk kökenli delege de oy kullandı. Delegeler arasında 1993 yılında neonaziler tarafından evi kundaklanan ve yangında beş aile ferdini kaybeden Mevlüde Genç ve ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı terör örgütü tarafından babası öldürülen Gamze Kubaşık'da yer aldı. Gauck seçilmesi sonrasında yaptığı konuşmada komünist Doğu Almanya'da büyümüş, diktatörlüğü görmüş bir insan olarak özgürlük konusuna ağırlık vereceğini ve bununla birlikte Almanya'da yaşayan tüm vatandaşların sorunlarıyla ilgileneceğini belirtti.

11. Cumhurbaşkanı olan Joachim Gauck, 24 Ocak 1940 tarihinde Rostock’ta doğdu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eski Doğu Almanya döneminde Protestan Kilisesi’nde papaz olarak çalışan Gauck, 1989 yılında eski Doğu Almanya’nın son döneminde ve Berlin Duvarı'nın yıkılış aşamasında insan hakları savunucusu olarak tanındı. İki Almanya'nın birleşmesi sonrasında, eski Doğu Alman istihbarat teşkilatı Stasi’nin lağvedilmesi için oluşturulan ve kendi ismi ile 'Gauck Dairesi' olarak anılan kurumun başkanlığına atandı. 30 Haziran 2010 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerine sosyaldemokrat SPD ve Yeşiller’in adayı olarak katıldı, ancak koalisyonun ortak adayı Christian Wulff’a karşı 3. turda kaybetti.

Öte yandan Gauck'un seçimi sonrasında yapılan ilk kamuoyu yoklamalarına göre, Almanya'da halkın yüzde 80'i yeni Cumhurbaşkanına güveniyor ve destek veriyor.

XS
SM
MD
LG