Erişilebilirlik

Almanya Yeniden Sınır Kontrollerine Başlıyor


Almanya, Avusturya sınırında yeniden sınır kontrollerine başlayacağını duyurdu. Buna göre Bavyera eyaleti ile Avusturya sınırında 15 Aralık 2016 tarihinden itibaren 24 saat aralıksız sınır kontrolleri yapılacak ve Schengen vizesi olanlar da komşu ülkeden Almanya'ya serbestçe giremeyecek. Yetkililer Schengen vizesi ile Almanya‘daki havaalanlarından yapılan girişlerde herhangi bir değişiklik olmayacağını, ancak Avusturya üzerinden tren veya karayolu ile gelen Türk vatandaşları da dahil herkesin Bavyera‘da pasaport kontrolüne tabi tutulacağını duyurdu. Konuyla ilgili açıklamada, sınırdaki tren istasyonlarının yanısıra A3 numaralı otoyol ile Avusturya’nın Salzburg kentine uzanan A8 ve İtalya yönüne giden A93 numaralı otoyollardaki sınır kapılarında aralıksız olarak kontrollerin başlayacağı belirtildi.

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, mülteci krizinin büyük ölçüde aşılmış olmasına rağmen ülkenin güvenliği açısından bu kontrollerin gerekli olduğunu kaydetti. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de, AB ülkelerinin dış sınırlarının teröristlere ve kaçakçı çetelere karşı tümüyle güvenli olmadığı sürece Almanya-Avusturya sınırında kontrollerin sürmesine alternatif görmediğini ifade etti. Almanya geçen yıl Eylül ayında, mültecilere sınırların açılmasının ardından göç dalgasının boyutunun beklediği oranları aşması üzerine önlem olarak AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma izin veren Schengen Anlaşması’nı geçici olarak askıya almış ve Avusturya sınırında kontrol başlatmıştı. Schengen Anlaşması, sınır kontrolünün ancak geçici süreyle ve kamu güvenliği nedeniyle yapılabileceğini öngörüyor. Bu kararın ardından Avusturya hükümeti de, sığınmacı akını nedeniyle Schengen Anlaşması’nı askıya aldıklarını açıklamış ve Macaristan, İtalya, Slovakya ve Slovenya sınırlarında geçici olarak kontrollere başlamıştı.

Bu arada Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Essen'deki genel kongresinin ikinci ve son gününde iltica politikası ve Türkiye ile ilişkiler gündemi belirlerdi. Çok sayıda delege Başbakan Angela Merkel’i liberal mülteci politikalarından dolayı eleştirirek, konuyla ilgili tutumunu değiştirmesini talep etti. Merkel dün yaptığı konuşmada izlediği mülteci politikasını savunurken, sığınmacıların denizlerde boğulmalarına seyirci kalınamayacağından söz etmiş ve Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasına değinerek bu anlaşmanın Kuzey Afrika ülkeleri ile benzer anlaşmalara bir örnek teşkil ettiğini kaydetmişti.

Öte yandan kurultayda oylanan bir önerge ile Almanya’da çifte vatandaşlığın kaldırılması konusunda karar alındı. CDU’lu delegeler büyük çoğunlukla 2014’de kaldırılan ve Almanya’da doğup büyüyen yabancı ailelerin çocuklarına 21 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birine karar vermesi şartını öngören modelin geri getirilmesi yönünde oy kullandılar.

Kurultayda Türkiye konusunda verilen önerge kabul edildi

Kurultayda Türkiye konusunda verilen bir önerge de kabul edildi. CDU’lu delegeler "Türkiye gibi önemli bir stratejik ortak tarafından en önemli temel haklar olan düşünce, basın, din ve toplanma özgürlüklerin kısıtlanması, askıya alınması ve ortadan kaldırması kabul edilemez" şeklindeki önergeyi onayladılar. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin iptal edilmesini talep eden bölüm ise, delegenlerden sızan haberlere göre parti yönetiminin baskısı sonucu, önergeden son anda çıkarıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG