Erişilebilirlik

Almanya’da 1 Mayıs Bilançosu


1 Mayıs İşçi Bayramı, Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan önlemlerden ötürü hemen tüm ülkelerde kısıtlı katılımla kutlanılabildi. Almanya’da özel kurallar altında yapılan göstererilerin bazılarında polis ile göstericiler arasında kısmen sert çatışmalar çıktı. Olaylarda göstericiler araba ve çöp bidonlarını ateşe verirken, polise taş ve şişelerle saldırılar oldu. Polis ise biber gazı ve tazyikli suyla göstericilere müdahele etti. Almanya çapında çok sayıda kişi yaralandı ve yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

Ülke çapında yaklaşık 200 kentte düzenlenen gösterilere, Corona’ya karşı koruyucu maske takılması gibi kısıtlamalara rağmen binlerce insan katıldı. Gösteriler pek çok şehirde barışçıl bir biçimde sona erse de, özellikle Berlin, Hamburg ve Frankfurt kentlerinde sert çatışmalar yaşandı. Başkent Berlin’de gün boyunca 40’ın üzerinde eylem ve miting yapıldı. Polisin verilerine göre, söz konusu 1 Mayıs gösterilerine toplam 40 bin kişi istirak etti. Gösterilerin büyük bir bölümü mesafe koşullarını yerine getirebilmek için bisikletli protesto şeklinde gerçekleşti.

Yaklaşık 10 bin bisikletli gösterici kentin "zenginlerin oturduğu mahallesi" olarak bilinen Grunewald’de biraraya gelerek, sosyal ve ekonomik adalet taleplerini dile getirirken, zenginlerden daha yüksek vergi alınmasını istedi. Akşam saatlerinde ise en geniş katılımlı gösteri göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Neukölln ilçesinde düzenlendi. Aşırı solcu ve anarşist gruplar tarafından düzenlenen geleneksel "Devrimci 1 Mayıs" gösterilerine polisin verilerine göre 10 bin, organizatörlere göre ise 25 binin üzerinde eylemci katıldı. Kendilerini "otonom blok" olarak adlandıran 200 kişilik kara maskeli bir grubun mesafe kurallarına uymadığını belirten polisin bu grubu gösteriden ayırma girişimi gerginliğe neden oldu. Göstericiler kendilerine müdahele eden polise taş, şişe ve havai fişek attı.

Bir grup gösterici de sokaklarda çöp bidonları ve inşaat malzemeleri yaktı. Olaylara karışan göstericiler arasında YPG flamaları taşıyanlarının olduğu da gözlemlendi. Polis çatışmaların artması sonrasında gösteriyi sonlandırdı. Bu kez gene göçmenlerin ağırlıklı olarak yaşadığı Kreuzberg mahallesinde polislerle göstericiler arasında arbede yaşandı. Gece saatlerinde bir kamyon ateşe verildi. Güvenlik birimleri çoğu genç göstericilere müdahale ederek çok sayıda kişiye gözaltı işlemi uyguladı. Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel, 354 kişinin gözaltına alındığını, olaylarda en az 94 polisin yaralandığını açıkladı.

Hamburg‘da ise polis, çeşitli sol gruplara mensup yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla düzenlenmek istenen bir yürüyüşü, Covid-19 kuralları kapsamında baştan yasakladı. Göstericilerin buna rağmen bir araya gelmek istemesi üzerine, polis biber gazı ve basınçlı suyla müdahale ederek, toplananları dağıttı.

Frankfurt’da 1 Mayıs mitingine yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Aşırı solcu bazı gruplar salgınkurallarına uyulmadığı gerekçesiyle polis müdahalesiyle karşılaştı. Çıkan arbedede çok sayıda kişi yaralandı, polis göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullanırken, 20 göstericiyi gözaltına aldı.

Öte yandan hükümetin Corona kurallarını eleştiren, karantina ve hijyen kurallarına karşı çıkan grupların düzenlediği etkinliklere katılım beklenin çok altında kaldı. İçinde aşırı sağcılar, esoterik gruplar ve aşı karşıtı radikal dincilerin bulunduğu grupların Berlin’de düzenlediği yürüyüşe 300, Erfurt’daki eylemlerine ise 350 kişi katıldı. Güvenlik birimlerinin hükümet binaları ile Başbakan Angela Merkel’in evinin bulunduğu bölgede özel tebbirler aldığı gözlemlendi.

1 Mayıs öncesinde sosyal medyada çıkan haberlerde, Corona’ya karşı sert kısıtlamaların önünü açan Enfeksiyon Koruma Yasası’ndaki değişikliğe "Evet" oyu veren milletvekillerinin isimlerinin yer aldığı bir suikast listesinin paylaşıldığı dikkat çekmişti. Alman Federal Kriminal Dairesi BKA, Başbakan Merkel ve Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın özel adreslerini Telegram üzerinden yayan inkarcı grupların 1 Mayıs gösterilerine sızıp, politikacıların evleri önünde olay çıkarma çağrısı yaptığı yönünde bir uyarıda bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG