Erişilebilirlik

Almanya'da 2011 Yılından Siyasi Beklentiler


Almanya'da 2011 Yılından Siyasi Beklentiler
Almanya'da 2011 Yılından Siyasi Beklentiler

Almanya’yı yeni yılda siyasi olarak neler bekliyor? Siyasi partiler arasındaki çekişmeler, hükümetin başını ne ölçüde ağrıtabilir? Amerika'nın Sesi bu sorulara yanıt arıyor.



Alman Federal Hükümeti’ni oluşturan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonu 2010’da iktidardaki ilk yılını geride bıraktı. Koalisyon bu sürede sürtüşmeler, birbirlerini hazmedemeyen tavırlar ve temel görüş ayrılıklarıyla dikkati çekerken, hükümete geldiğinde halk desteği zirvede olan Başbakan Angela Merkel ise gizemini ve gücünü yitirmiş bir siyasetçi resmi ile yılın sonuna geldi.

İki koalisyon ortağı hemen her konuda siyasi konseptlerini bloke ederken, en yoğun fikir ayrılığının yaşandığı konular arasında Türkiye’nin AB üyeliği ve ülkede yaşayan Türklerle ilgili tartışmalar yer aldı. Birlik Partileri’nin CSU kanadının yıl boyunca sağ popülist söylemler kervanına katılmasına paralel, bu parti Türkiye’nin AB ile süren müzakerelerinin derhal durdurulmasını sık sık gündeme getirerek, bu konuda değişik düşünen liberal FDP’yi ve partinin genel başkanı Dışişleri Bakanı Westerwelle’yi adeta ‘çileden çıkardı’.

2011, Başbakan Angela Merkel için partisi CDU’nun geleneksel kalelerinden Baden Württenberg eyaletinde yapılacak seçimler nedeniyle, Berlin’deki siyasi yorumcuların sözleriyle hayati öneme sahip. Bu eyalette yaşama geçirilmek istenen ‘Stuttgart 21’ adlı hızlı tren projesine karşı çıkanların büyük sayısı ve Merkel’in seçimi projeye yönelik oylama olarak da nitelemesi, Hıristiyan Demokratları endişelendiriyor ve yeteli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, Merkel’in istifa etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Christian Wulff’un cumhurbaşkanlığına seçilmesi sürecinde yaşanan sorunlarla birlikte, Yunanistan krizine geç müdahale ettiği ve göçmenlerin uyumu konusunda daha liberal bir çizgi izlediği için partisinin muhafazakar kesimi tarafından sürekli eleştirilen Merkel’in eyalet seçimi sonrasında istifası durumunda halefi ise hazır. Alman medyası Federal Savunma Bakanı Karl Theodor von Guttenberg’i geleceğin başbakanı olarak görüyor.

Bu yıl içinde Alman Ordusu’nda büyük bir reform yapan ve zorunlu askerliği kaldıran Guttenberg, dinamik ve genç görünümü ve televizyondaki magazin programlarının sürekli konuğu eşi ile birlikte adeta bir gölge Başbakan rolünde. Bu arada muhalefetdeki Yeşiller Partisi’nin oylarını Almanya genelinde yüzde 20’lere çıkarmayı başarması ise tüm partileri şaşırtıyor. Yeşiller’in eş başkanı Cem Özdemir, kendilerinin Almanya’da halkı ilgilendiren konulara sahip çıktıklarını ve bu yüzden destek bulduklarını belirtiyor.

Berlin’de siyasi kulislerde 2011’de eyaletlerde yapılacak seçimlerin sonucuna göre, erken seçime bile gidilebileceği dillendirilirken, konuyla ilgili bir ankete katılanların yüzde 70'i Almanya'nın yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG