Erişilebilirlik

Almanya’da 2017 ‘Süper Seçim Yılı’ Olacak


Merkel, partisinin kongresinde konuşuyor
Merkel, partisinin kongresinde konuşuyor

Eylül ayında yapılacak seçimde, Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz’u başbakanlığa aday gösteren Sosyal Demokrat Parti (SPD), anketlerinde onyıllardır ilk kez Hristiyan Birlik partilerini (CDU/CSU) geride bıraktı. Schulz’un adının açıklanmasıyla hızla yükselişe geçen SPD,
kamuoyu desteğini 4 puan artırarak yüzde 31 oy oranına ulaşırken, 1990’lı yıılardan bu yana birinci sırada olan Birlik partileri yüzde 30’a geriledi.

SPD’ye destek daha iki hafta önce yüzde 20’ler düzeyinde seyrediyordu. Araştırmalara göre, başbakan doğrudan halk tarafından seçilse Schulz’a destek yüzde 50, Birlik partilerinin adayı Angela Merkel’e ise yüzde 34 düzeyinde. Berlin’de siyasi dengelerin değişebileceğin sinyali olarak değerlendirilen anket sonuçlarına göre, Almanya’nın en güçlü üçüncü partisi olarak İslam ve göçmen karşıtı 'Almanya için Alternatif Partisi' (AfD) görünüyor. AfD’ye destek yüzde 12 dolayında. Sol Parti’nin yüzde 10, Yeşiller’in yüzde 7, liberal çizgideki Hür Demokrat Parti FDP’nin ise yüzde 6 oranında oy alması bekleniyor.

2017 Almanya’da süper seçim yılı olarak tanımlanıyor. Önümüzdeki 12 Şubat’ta Cumhurbaşkanı seçilecek. Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) adayı olan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in cumhurbaşkanı seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor. 26 Mart’ta Saarland, 7 Mayıs’ta Schleswig Holstein, 14 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya’da eyalet meclisleri, 24 Eylül’de ise genel seçimler yapılacak.

Eyalet seçimlerinde alınacak sonuçlar, Eylül ayında yapılacak parlamento seçimleri açısından önem taşıyor. Özellikle de Almanya'da nüfusun en yoğun olduğu eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’daki seçimler barometre niteliğinde görülüyor. Netleşen bir durum, Almanya’nın önümüzdeki aylarda çok çekişmeli bir seçim kampanyasına sahne olacağı. Hıristiyan Birlik partilerinin başbakan adayı Merkel seçilmesi halinde, dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturacak.

SPD’nin adayı Schulz’la yükselişe geçmesine paralel, mülteci krizi ve bu konudaki tartışmaların ardından siyasi tabloda kalıcı hale gelen aşırı sağcı parti AfD’nin alacağı oy oranı Başbakan Merkel’in makamını koruyup koruyamayacağını ve siyasi kaderini belirleyecek. Aktüel anketlerden yola çıktıkta, seçim sonrası olası hükümet formülleri arasında yer alan 'SPD liderliğindeki büyük koalisyon'a Merkel’in katılmayacağına ve Berlin siyasetine veda edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG