Erişilebilirlik

Almanya’da Aşırı Sağın Jones Davetine Federal Engel


Tüm dünyada protesto gösterilerine neden olan, Libya’da ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ve üç Amerikalı görevlinin öldürülmesi ile sonuçlanan ‘Müslümanların Masumiyeti’ adlı film ile ilgili tartışmalar Almanya’ya sıçradı. Aşırı sağcı Pro Deutschland (Almanya’dan Yana) adlı parti internet sitesine filmin fragmanını yerleştirdi ve Berlin’de bir sinema salonunda tüm filmi göstereceğini açıkladı. Söz konusu parti, Kuran-ı Kerim’i yakma eylemi ile tanınan Amerikan vaiz Terry Jones'ı da film hakkında konuşmak üzerine Almanya’ya davet etti. Bunun üzerine Federal İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin talebi üzerine Jones'a Almanya’ya giriş yasağı koydu. Almanya'nın bir hoşgörü ülkesi olduğunu belirten Westerwelle, kararını ‘Almanya’da nefret ve kin propagandası yapanları istemiyoruz’ sözleri ile gerekçelendirdi.

Tartışmalı filmin yol açtığı gerginliğin artmasından ve Almanya’da yaşayan dört milyona yakın Müslüman’a da sıçramasından endişe duyan siyasi çevreler şimdi bir adım daha giderek filmin Almanya’da gösterilmesini yasaklamayı hedefliyor. Nitekim Başbakan Angela Merkel, filmin gösterilmesinin toplumsal barışa zarar verebileceğini ve yasaklanması için yeteri kadar neden olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise, aşırısağcıların amacının provakasyon olduğunu belirterek, filmi yasaklamanın hukuki imkanlarını araştırdığını açıkladı. Almanya’daki Müslüman örgütleri ise insanların provokasyona kapılmamaları yönünde mesajlar veriyor. Geçen Cuma camiilerdeki vaazlarda bu yönde yapılan çağrıyı hatırlatan Osnabrück Üniversitesi Din Pedagojisi Profesörü Bülent Uçar, ‘insanları birbirine düşürmeyi hedefleyen filme karşı soğukkanlı kalınmalı’ diyor.

Bu arada Berlin’deki diplomatik çevreler, ‘Müslümanların Masumiyeti’ adlı filmin Almanya’da gösterilmesi durumunda Arap ülkelerinde Alman temsilciliklerine yönelik saldırılar olabileceği görüşünde. Geçen hafta göstericiler, Sudan'ın başkenti Hartum'da Alman Büyükelçiliği binasına saldırmış ve binayı ateşe vermişti. Bunun üzerine Arap ülkelerindeki Alman diplomatik temsilciliklerine takviye güvenlik personeli gönderildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG