Erişilebilirlik

Almanya'da BİG Federal Seçimlere Katılacak


Berlin'de Sosyal Demokrat Parti ve sendikaların düzenlediği işsizliği protesto gösterisi
Berlin'de Sosyal Demokrat Parti ve sendikaların düzenlediği işsizliği protesto gösterisi
Almanya’da 22 Eylül Pazar günü Federal Meclis ve Başbakanlık seçimleri için halk sandık başına gidecek. Okulların tatil olması nedeniyle kamuoyunda seçim heyecanı daha tam anlamıyla hissedilmiyor, ancak partilerin seçim maratonu daha şimdiden başladı.

CDU’lu Başbakan Angela Merkel ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin Başbakan adayı Peer Steinbrück seçmenleri ikna turlarını sürdürürken, Federal Seçim Kurulu seçimlere katılacak parti ve oluşumların listesini açıkladı. Buna göre toplam 38 parti ve siyasi oluşum seçimlere katılma hakkı için geçerli koşulları yerine getirdi.

Federal Meclis’te temsil edilen siyasi partiler Hrıstiyan Demokrat Birlik CDU, Hrıstiyan Sosyal Birlik CSU, Sosyal Demokrat Parti SPD, Hür Demokrat Parti FDP, Sol Parti ve Yeşiller Partisi ile birlikte aşırı sağcı-ırkçı Nasyonal Demokrat Parti NPD ve Pro Deutschland gibi partilerin yanısıra, Müslüman göçmen ve Türklerin oluşturduğu Yenilik ve Adalet İttifakı BIG adlı siyasi parti de seçimlerde yarışma hakkını kazandı.

Aşırı sağcı şiddetin son yıllarda yoğunlaşması ve özellikle 8'i Türk 9 göçmeni öldürdüğü ortaya çıkan Neonazi örgütlenme NSU ile ilgili tartışmalar sonrasında NPD’nin kapatılması yönündeki hukuki süreç sürüyor.

Bu açıdan bu partinin seçime katılabilmesine izin çıkması şaşkınlık yarattı. 2010 yılında Köln kentinde kurulan Yenilik ve Adalet İttifakı BİG ise federal seçimlere katılan ilk göçmen partisi olacak.

Bunun ülkedeki göçmenler için çok önemli bir başarı olduğunu vurgulayan BİG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız, partisinin seçime katılımını tarihi bir olay olarak tanımlıyor.

Kendisini çok kültürlü parti olarak tanımlayan BİG’in Genel Başkanı Yıldız, federal seçimlerde her seçmene hitap edebilecek bir program hazırladıklarını açıkladı.
Haluk Yıldız’a göre, NPD ve Pro Deutschland gibi ırkçı partilerle aynı seçim pusulasında yer almayı demokrasinin kuralı olarak görmek gerekiyor.

BİG Partisi şimdiye kadar 2010 ve 2012’de Kuzey Ren Vestfalya’da, 2011 yılında da Hamburg, Baden-Württemberg, Berlin eyalet seçimiyle Hessen ve Bremen’de yerel seçimlere katıldı ve ortalama yüzde 0,3 oranında oy aldı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG